Centre de transfuzie, deschise în regim de urgență
Autoritățile fac apel către donatori pentru a sprijini efortul medicilor care îngrijesc victimele exploziilor de la Crevedia.
Articol de AP, 27 august 2023, 09:30 / actualizat: 27 august 2023, 15:00
Mai multe centre de transfuzie sanguină din ţară îşi deschid porţile, duminică, în regim de urgenţă.
Autoritățile fac apel către donatori pentru a sprijini efortul medicilor care îngrijesc victimele exploziilor de la Crevedia. Doi oameni murit și 56 au fost răniți în dezastrul produs în județul Dâmbovița. Cei mai mulţi răniţi sunt pompieri care interveneau la locul primei deflagații.
Centrele deschise în regim de urgență funcţionează după programe diferite:
Bacău (8:30-13:00)
Braşov (7:30 – 13:00)
Brăila (8:00 – 12:00)
Bucureşti (7:30 – 13:30)
Buzău (7:30 – 14:00)
Cluj (9:00 – 13:30)
Dâmboviţa (7:00 – 13:30)
Hunedoara (8:00 – 12:00)
Iaşi (7:30 – 13:00)
Mureş (8:30 – până la ultimul donator)
Olt 8:30 – 12:00)
Piteşti (8:00 – 13:00)
Reşiţa (8:00 – 15:00)
Sibiu (9:00 – 13:00)
Timişoara (7:30 – 13:30)
Teleorman (7:30 – 13:30)
În Capitală, este aglomerație la Centrul de Transfuzii situat pe strada Dr. Constantin Barabas nr. 2-4. Cei prezenți așteaptă să doneze. Voluntarii sunt prezenți la fața locului pentru a oferi sprijin, potrivit București FM.
În țară, sute de persoane s-au mobilizat să doneze sânge.
Al doilea deces a fost confirmat, duminică la prânz, de șeful DSU.
Victima avea arsuri grave pe mare parte din corp și era soția bărbatului care a murit la locul exploziei, sâmbătă seară, răpus fiind de un infarct miocardic în urma șocului suferit.
Anterior, la Radio România Actualități, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că „a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă pentru transferul victimelor în străinătate. Primii doi pompieri au fost transferați deja, iar în jurul acestei ore este programat un nou transport”.
„Primii răniți – cei doi pompieri – deja au decolat spre Bruxelles. Este pregătit al doilea avion de Ministerul Apărării şi al doilea echipaj SMURD, care urmează să plece spre Milano cu alți doi răniți, și după prânz va fi al treilea transport, dar o să venim cu detalii mai multe despre el. Mi s-au oferit mai multe locuri din Germania și din Norvegia și din Italia, din Austria. Acuma totul depinde, bineînțeles, decizia la nivelul medicilor care ne vor spune care sunt pacienții care consideră că trebuie să plece afară”, a precizat Raed Arafat.
„Ca parte de intervenție, foarte important a fost stabilirea unui perimetru ca oamenii să rămână departe – şi aici pot să spun că s-a insistat mult pe acest aspect -, introducerea roboților care au intervenit și au înlocuit o parte din pompieri care erau foarte aproape de cisternă și cred că și asta poate că a avut un impact, dar complexitatea intervenției, faptul că a avut un efect asupra unor case din jur, normal că a solicitat pompierilor să fie prezenți și să lucreze acolo și să limiteze propagarea incendiului și să încerce să prevină și explozia prin răcire a cisternelor care au fost acolo”, a adăugat șeful DSU.
Guvernul a activat o linie verde pentru cei afectaţi de explozie.
Peste noapte, s-au făcut primele transferuri în străinătate pe calea aerului. Doi pompieri au fost duși la spitale din Bruxelles, Belgia. La prima oră a dimineții, doi civili au decolat spre Milano, Italia. În cursul zilei de duminică, vor mai avea loc două transporturi, spre Germania și Austria.
„Prin mecanismul de protecţie civilă europeană, au fost identificate şapte locuri în afara ţării unde aceştia [pacienții – n. red] pot să fie duşi. Ministerul Apărării le pune la dispoziţie două aeronave şi vom începe probabil din cursul acestei dimineţi, evacuarea lor în străinătate, a celor mai grav, bineînţeles”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, Bogdan Opriţa.
Ministrul de Interne a declarat că în cazul intervenţiei de la Crevedia au fost respectate toate procedurile. „Toate procedurile au fost respectate. Evaluarea mea personală este că s-a evitat un dezastru”, a spus Cătălin Predoiu. Ministrul a adăugat că mai multe anchete sunt în desfășurare.
În anchetă, au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa, au precizat reprezentanţii PÎCCJ.
Urmare a tragediei, stațiile GPL din țară vor fi verificate.
Conducerea Bisericii Ortodoxe anunţă că se solidarizează cu victimele de la Crevedia.
„Patriarhia Română exprimă profundul său regret pentru victimele exploziei petrecute sâmbătă, 26 august 2023, în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa. Acest tragic eveniment soldat cu multe victime umane, în cazul actual două persoane decedate şi 56 rănite, este unul care ne solidarizează cu familiile greu încercate ale acestora”, potrivit unui comunicat.
Astfel, Patriarhia acordă un sprijin financiar de 3.000 lei fiecărei familii cu victime ale acestui accident, iar Arhiepiscopia Bucureştilor se oferă să susţină integral costurile legate de serviciile funerare ale persoanelor care au trecut la cele veşnice în urma tragicului accident.
„La rândul ei, Arhiepiscopia Târgoviştei, prin departamentul social-filantropic, este alături de familiile victimelor, prin ajutorare concretă. De asemenea, Patriarhia Română adresează un îndemn frăţesc eparhiilor ortodoxe româneşti din ţările unde sunt transportate victimele în stare gravă să contribuie prin donaţii la costurile suplimentare ocazionate de transportul victimelor transferate la spitalele din străinătate de la aeroporturile unde ajung răniţii, până la clinicile care îi preiau, precum şi la costurile de cazare a membrilor familiilor care i-ar putea însoţi pe aceşti grav răniţi. Ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască grabnică însănătoşire celor ajunşi pe patul de suferinţă din cauza acestei tragedii, să-i mângâie şi să-i întărească pe cei apropiaţi!”, conchide comunicatul.