Centru de cunoștințe, la Lacul Sfânta Ana din Harghita
Zona dintre cele două cratere vulcanice din masivul Ciomatu este pe cale să se schimbe. Administrația acestei arii protejate a demarat un amplu proces de renovare și construcție a unui centru de vizitare modern, cu spații alocate infromațiilor relevante despre biodiversitatea zonei, o cafenea, o zonă de relaxare și o parcare modernă.
Articol de vnatea, 22 august 2023, 11:42
Directorul executiv al Asociației Pro Sfânta Ana, cea care administrează acest sit Natura 2000, Dosa Elek Levente, ne spune mai multe:
În momentul de față, la Centrul de vizitare, avem structura gata și începem să lucrăm la realizarea acoperișului verde, care va fi din iarbă. După aceea vom începe cu sistemele de închidere, ferestre și partea electrică. Centrul de vizitare noi îl numin Centru de Cunoștințe. În pasul dintre cele două cratere a existat cabana veche din ’63, clădirea aceea albă, dărăpănată, închisă în 2017. În esență clădirea aceea este înnoită, o aripă nouă este alipită clădirii respective și totul, evident, amenajat după chip și standard modern.
Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru finele anului viitor, însă până atunci s-au schimbat și regulile de vizitare.
Mașinile nu mai au voie să parcheze în zona lacului, iar turiștii sunt rugați să coboare per pedes până la ponton.
De altfel, administratorii lacului descurajează și consumarea de alimente în zonă pentru a nu atrage animalele sălbatice.
Dosa Elek Levente:
Locul de picnic și bălăceală a redevenit locul acela special care oferă în primul rând priveliște, delectare pentru ochi și relaxare pentru suflet. Cam asta este de făcut la Sf. Ana și era de făcut și pe vremuri doar că s-a uitat treaba asta, Sfânta Ana fiind o destinație de patru anotimpuri.
Tinovul Mohoș din apropiere este o altă atracție din zonă, care vă propune o potecă tematică despre procesele post vulcanice care au avut loc în ultimii 30 de mii de ani.
Autor: Iulia Vizi Radio România Tg.Mureș