CONSTANŢA: A fost inaugurat Cabinetul de Consiliere și Orientare Școlară și Profesională dedicat elevilor
Cabinetul de Consiliere și Orientare Școlară și Profesională Constanţa, dedicat tuturor elevilor de nivel gimnazial, liceal şi profesional, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural a fost inaugurat marţi, la Constanţa.
Articol de Doina Sîrbu, 25 octombrie 2023, 09:04
Rep.: Ce îţi doreşti tu să ajungi în viitor?
“Eu îmi doresc să devin un broker, pentru că îmi plac foarte mult afacerile”, spune un elev.
“Aş vrea să mă fac medic estetician, să fac oamenii mai frumoşi”, spune elt elev.
Fiecare copil este diferit, cu abilități și dorințe unice. Unii prichindei visează să fie doctori, alții programatori, profesori sau președinți. La Cabinetul de Consiliere și Orientare Școlară și Profesională, inaugurat marți, în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională din Constanţa, aceștia vor afla mai ușor care este drumul în viață ce li se potrivește, ne spune Aureliana Pocea, profesor consilier școlar.
“Aplicăm un test despre interese. Acesta îți generează un profil, un profil vocațional, un profil de interese, iar copilul, chiar dacă nu reușește să identifice exact despre ce este vorba, noi suntem aici să-l consiliem atât pe copil, cât și pe părinte. Copii de clasa a V-a clasa a VIII-a, clasa a XII-a, pot descoperi, prin rezultatul acestor teste ce profesie pot îmbrățișa sau, în cazul celor mai mici, ce liceu, ce traseu educațional pot accesa”, a declarat Aureliana Pocea.
Rep.: Cum te numeşti şi ce faci tu aici?
“Gurău Eduard Andrei mă numesc şi completez un chestionar despre ce meserie vreau să am când o să fiu mare. Aş vrea să devin chirurg”, spune Eduard.
“Eu mă numesc Sofia şi aş vrea să devin preşedintele României”, spune Sofia.
Rep.: Ce ai schimba, dacă ai ajunge preşedinte?
“Păi, străzile sunt cam cu multe gropi şi aş vrea să le astup cu trebuie”, a mărturisit Sofia.
Elevii de nivel gimnazial, liceal şi profesional, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural din județul Constanța vor avea acces la acest cabinet. O constănțeancă, mama a doi copii, ne spune cum i-a ajutat acest loc pe fetița și pe băiatul ei.
“În primul rând, fetița mea este empatică și foarte săritoare și acum am înțeles de la doamna psiholog că a spus că își dorește să devină medic, să ajute oamenii. Băiețelul și el este mai justițiar, el e mai mult pe partea sportivă. Momentan își dorește să se facă fotbalist”, a spus mama copiilor.
Astfel de ședinte de consiliere se desfășurau și până acum în fiecare școală din municipiul Constanța, acum însă, pentru întâia oară, există un cabinet dedicat, în care aproximativ 20 de copii pot fi evaluaţi gratuit, în același timp cu ajutorul calculatoarelor ce le sunt puse la dispoziție. La evenimentul de inaugurare a Cabinetului, au participat și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Redactor, foto: Silvia Pascale