CONSTANȚA: Apa mării a devenit strălucitoare
În Marea Neagră, bioluminiscența apare datorită unor microorganism marine, precum dinoflagelatele, care pot emite lumină când sunt agitate de mișcările apei.
Articol de AP, 23 octombrie 2024, 10:15
Un fenomen spectaculos și relativ rar a fost vizibil, marți seară, la malul Mării Negre.
Valurile au devenit fosforescente datorită bioluminiscenței.
Potrivit Radio România Constanța, fenomenul apei strălucitoare a putut fi urmărit în Portul Tomis din Constanța, dar și pe plaje.
Meteoplus notează că bioluminiscența sau biofotogeneza este producția de lumină de către organismele vii, un tip de chimioluminiscență, în care lumina este produsă în urma reacției chimice în interiorul organismului între luciferină (un pigment) și luciferază (o enzimă).
Luciferina se oxidează, reacția chimică fiind însoțită de eliminarea luminii, adesea de culoare albăstruie sau verzuie.
Bioluminiscența este întâlnită la diverse organisme, inclusiv licurici, pești abisali, ciuperci și microorganisme marine. De exemplu, peștele pescar folosește bioluminiscența pentru a atrage prada, iar calmarul Hawaiian utilizează bacterii bioluminiscente pentru camuflaj.
În Marea Neagră, fenomenul nu este foarte comun și apare datorită unor microorganism marine, precum dinoflagelatele, care pot emite lumină când sunt agitate de mișcările apei.
Valurile bioluminiscente pot fi observate în Marea Neagră mai ales vara, când condițiile de mediu favorizează înmulțirea acestor microorganisme, iar fenomenul este mai vizibil în nopțile întunecate, când valurile sau mișcarea bărcilor provoacă străluciri albăstrui sau verzui în apă.