Ascultă Radio Vacanța Live

CONSTANȚA: Recital inedit al Corului „Madrigal”, la răsărit pe țărmul mării

Aproape 600 de persoane au asistat la momentul artistic.

CONSTANȚA: Recital inedit al Corului „Madrigal”, la răsărit pe țărmul mării

Articol de Adina Sîrbu, 14 august 2023, 15:31 / actualizat: 14 august 2023, 18:57

Luni dimineață, la ora 6 și 7 minute fix, răsăritul la țărmul mării a fost îmbrățișat de muzică. Pe faleza Cazinoului din Constanța, în dreptul statuii lui Mihai Eminescu, artiștii Corului ”Madrigal”, sub bagheta Annei Ungureanu și împreună cu actorul Marius Manole, au susținut un recital extraordinar în premieră absolută.

Aproape 600 de persoane au asistat la evenimentul inedit, în cadrul căruia artiștii au interpretat compoziții corale românești, semnate de Corneliu Cezar, Mihai Moldovan și Sabin Păutza.

Imaginea a fost întregită de prezența pe mare a unui vas al Gărzii de Coastă, care a salutat Corul ”Madrigal” și publicul pe parcursul întregului recital.

De asemenea, Garda de Coastă, reprezentată de comisarul șef Alexandru Oae, a oferit Corului ”Madrigal” sifleea marinărească, în semn de respect față de organizarea Turneului ”Ave Maria”, prilejuit de Ziua Marinei.

Managerul general al Corului ”Madrigal”, Emil Pantelimon a declarat pentru Radio Constanța că un asemenea spectacol dimineața devreme presupune un efort mare pentru întreaga echipă, dar bucuria pe care o împărtășesc celor prezenți este cea care contează cu adevărat.

Iată ce spune Emil Pantelimon despre ce reprezintă Corul ”Madrigal” pentru România:

Dincolo de faptul că este un brand de țară, este un mare vector de revoluție. Și spun asta pentru că, în perioada comunistă, ”Madrigalul” a susținut revoluția spirituală aducând colindele, chiar dacă erau interzise. A făcut o revoluție culturală cântând în limba originală întreg repertoriul, chiar dacă, în general, în perioada comunistă, toate operele se traduceau în limba română. A făcut o revoluție a turneelor, pentru că a organizat deja 5 turnee în Statele Unite ale Americii, cu peste 45 de concerte în fiecare turneu. Dar nu numai atât, pentru că este un brand de țară care a fost recunoscut la toate nivelurile mondiale, de la UNESCO la ONU, de la toate statele europene și non-europene. Corul ”Madrigal”, care a cântat și pentru Nixon, și pentru Charles de Gaulle, dar în același timp pentru românii de la mine, pentru românii din fabrici, pentru românii din satele românești, a revoluționat din acest punct de vedere, cultural, România, mai ales în perioada comunistă.

Astăzi revoluționează prin această schimbare a concertului în spectacol. Toate spectacolele Corului ”Madrigal” includ un sincretism al artelor. Iată, Marius Manole este alături de noi tocmai pentru a reprezenta arta actorului și a aduce cuvântul în slujba muzicii, un lucru foarte important, la care ținem foarte mult.

Mai mult decât atât, ”Madrigalul” revoluționează și lumea publicistică.  ”Marea Carte a Madrigalului”, lansată anul acesta, este o carte video pentru că are integrată în ea imagini din 1963 video și din 2023 cu ”Madrigalul”. Practic deschizând cartea, găsiți inclusiv o tabletă cu aceste imagini. Deci sunt foarte multe revoluții pe care, din punct de vedere cultural, le-au fost aduse României de ”Madrigal”.

Iar astăzi,  prin Cantus Mundi, programul de integrare socială a copiilor prin cântul coral,  ”Madrigal” revoluționează și acest sistem de educație, în care încercăm să aducem muzica în viața cotidiană a copilului și mai ales această socializare, aducerea copilului unul lângă altul fizic,  pentru a se accepta, pentru a lucra împreună, pentru a construi echipe și comunități.

Evenimentele Corului ”Madrigal” continuă astăzi, pe Faleza Cazinoului, cu o seară de folk, în cadrul Cantus Mundi Fest, unde copiii din corurile Cantus Mundi vor cânta împreună cu Ducu Bertzi, Mircea Baniciu şi Emeric Imre.

Marţi şi miercuri, tot pe pe faleza Cazinoului, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (dirijor – Anna Anna Ungureanu, pian/orgă – Abel Corban, invitat – Marius Manole, light design – Alin Popa, video mapping – Dorin Popovici, regia de sunet – Gabriel Scîrlet, Alexandru Sprînceană și Marin Andrei, regia – Emil Pantelimon) susține două spectacole extraordinare sub egida ”Ave Maria”.

Spectacolul ”Ave Maria” a fost prezentat în premieră pentru Dobrogea anul trecut, iar managerul general al Corului ”Madrigal”, Emil Pantelimon, a declarat pentru postul nostru de Radio ca el va rămâne pentru totdeauna al Constanței.

Interviu realizat de Silvia Pascale, Foto: Corul ”Madrigal”, Silvia Pascale

Cvartetul Sebastian Burneci Secret Plan, la Sala Radio
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 14:35

Cvartetul Sebastian Burneci Secret Plan, la Sala Radio

Cei 4 muzicieni au experimentat împreună scena internațională de jazz și viață efervescentă a metropolei olandeze, dezvoltând atât o...

Cvartetul Sebastian Burneci Secret Plan, la Sala Radio
postavaru partie sursa primarie 2023
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 14:01

Tarifele la transportul pe cablu ar putea crește în Poiana Brașov

Sezonul de schi din Poiana Brașov va fi deschis de îndată ce condițiile meteo vor permite amenajarea domeniului schiabil. Tarifele pentru...

Tarifele la transportul pe cablu ar putea crește în Poiana Brașov
„Moromeții 3”, în cinematografe | VIDEO
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 12:32

„Moromeții 3”, în cinematografe | VIDEO

Lungmetrajul poate fi urmărit, începând de vineri, în 88 de săli de din 47 de oraşe. În regia lui Stere Gulea, filmul „Moromeţii...

„Moromeții 3”, în cinematografe | VIDEO
Polovragi și Breb, în topul satelor turistice 2024
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 12:30

Polovragi și Breb, în topul satelor turistice 2024

Comuna Polovragi și satul Breb au fost incluse în competiția internațională pentru cele mai frumoase sate turistice în 2024, o inițiativă ce...

Polovragi și Breb, în topul satelor turistice 2024
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 10:32

Inele medievale, descoperite într-o pădure din județul Mureș

Cu o vechime de peste 400 de ani, bijuteriile conţin inscripţii care permit identificarea mediului de unde au provenit. Două inele medievale, unul...

Inele medievale, descoperite într-o pădure din județul Mureș
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 09:31

Vremea, 22 noiembrie 2024: Temperaturi scăzute și precipitații în majoritatea regiunilor

Astăzi, 22 noiembrie, vremea va fi predominant închisă și vântoasă în întreaga țară, marcând o schimbare semnificativă față de zilele...

Vremea, 22 noiembrie 2024: Temperaturi scăzute și precipitații în majoritatea regiunilor
Știri joi, 21 noiembrie 2024, 19:03

Portret de artist • Actrița Doina Deleanu

Actrița a fost decorată, în 2004, cu Medalia „Meritul cultural” în grad de Cavaler pentru întreaga activitate. Doina Deleanu a debutat în...

Portret de artist • Actrița Doina Deleanu
Știri joi, 21 noiembrie 2024, 14:09

Zone montane înalte din 7 județe, sub cod roșu de viscol

Vremea extremă ajunge în zonele montane înalte. Meteorologii au emis cod roșu de viscol pentru șapte județe din România. Vântul va sufla cu...

Zone montane înalte din 7 județe, sub cod roșu de viscol