CONSTANȚA: De Ziua Scafandrilor, la bordul Navei ”Grigore Antipa” s-au aflat trei generații din familia comandantului Cristian Mitu
Centrul de Scafandri din Constanţa, singurul din ţară acreditat să breveteze scafandri militari și civili, a sărbătorit, astăzi, 56 de ani de la înfiinţarea primei structuri de scafandri militari din România, în 1967, cu denumirea ”Grupul 279 Scafandri”.
Articol de Adina Sîrbu, 15 noiembrie 2023, 22:05 / actualizat: 16 noiembrie 2023, 12:53
După ce, în 2022, tot cu prilejul acestei sărbători, a fost inaugurat Sistemul de Scufundare Simulată LH-300 din compunerea Laboratorului Hiperbar, cel mai performant sistem de antrenament al scafandrilor din Europa, un an mai târziu, Centrul 39 Scafandri a prezentat un alt proiect încheiat cu succes: finalizarea procesului de modernizare și reparații capitale la Nava Maritimă pentru Scafandri „Grigore Antipa”, din compunerea Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime.
Au fost făcute reparații majore la suprastructura navei și la elementele de rezistență, lucrări de amenajare a spațiilor interioare, de modernizare la instalația de lansare-recuperare ambarcațiune, la macaraua navală de punte telescopică cu trei brațe, la sistemul integrat de navigație, precum și la sistemul energetic naval de la bord.
Astăzi, Nava Maritimă pentru Scafandri „Grigore Antipa” a putut fi vizitată, după trei ani de lucrări în Șantierul Naval Damen de la Mangalia.
La bordul navei, în această zi specială, s-au aflat trei generații din familia comandantului Cristian Mitu: tată, fiu și bunic! Cecilia Pătrăhău a surprins momentul.
Căpitanul comandor Cristian Mitu: ”Această navă a parcurs o perioadă de reparații capitale și modernizări în Șantierul Naval Damen din Mangalia. După 3 ani, pot spune că nava a devenit aproape nouă, 80% din echipamentele de pe navă fiind schimbate și modernizate mai precis. În momentul ăsta putem spune cu mândrie că nava este capabilă să execute misiuni atât în plan național, cât și internațional. Nava este dedicată pentru misiuni specifice scafandrilor de mare adâncime. Adiacent, poate executa și misiuni pentru descoperirea și neutralizarea minelor.”
Rep.: Sunteți astăzi însoțit de fiul dumneavoastră. Ai mai fost la bordul navei?
– La bordul acestei nave nu am mai fost niciodată. Este prima dată!
Rep.: Și cum ți se pare?
– Foarte frumoasă!
Rep.: Crezi că atunci când te vei face mare vei dori să fii și tu ca tati?
– Normal!
Rep.: Merg și către bunicul și vă întreb ce sentiment vă încearcă aici, alături de nepotul dumneavoastră, în cabina de comandă?
– E unic, într-adevăr! Avem încredere, adică bunicul o să aibă o viață liniștită știind că e apărat de nepot!
Redactor: Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu