CONSTANȚA: Donare de sânge la… muzeu! La acțiunea organizată în premieră, sunt așteptați și turiștii
O echipă a Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța îi va aștepta pe donatori vineri, în intervalul 08:00 – 14:00, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piața Ovidiu.
Articol de Adina Sîrbu, 20 iulie 2023, 13:00 / actualizat: 20 iulie 2023, 15:36
Confruntat, mai ales în perioada sezonului estival, cu o criză de sânge, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa încearcă să atragă donatori fie oferindu-le bilete la concerte și festivaluri, fie organizând colecte mobile.
În premieră pentru Constanța, o acțiune de donare de sânge va fi organizată vineri, 21 iulie, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piața Ovidiu.
O echipă a Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța îi va aștepta pe donatori în intervalul 08:00 – 14:00, spune directorul CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă.
Mâine, vom desfășura o acțiune de donare de sânge atât la sediul Centrului de Transfuzii, cât și într-o locație din incinta MINAC. Este pentru prima dată când oganizăm o astfel de acțiune în incinta unui muzeu, dar în condiții adecvate unei astfel de activități cu specific medical.
Pot veni la donare atât locuitorii oraşului Constanţa şi cei din localităţile învecinate, cât și turiștii, dar toți trebuie să țină cont de câteva condiții. De exemplu, nu au voie să facă plajă în ziua donării, atrage atenția dr. Alina Dobrotă.
Să nu aibă tulburări cauzate de statul la soare, să stie că nu pot veni la donare de pe plaja, deci de la caldură, și nici nu au voie să se întoarcă după donarea de sânge pe plajă. Este interzis consumul de băuturi alcoolice cu trei zile înaintea zilei donării și în ziua în care au donat, deci sunt o serie de restricții suplimentare având în vedere și caldura.
Orice persoană sănătoasă care a împlinit vârsta de 18 ani poate dona sânge. Dacă persoana a donat periodic, vârsta acceptată este de până la 65 de ani. În schimb, persoanele care nu au donat niciodată pot deveni donatori de sânge până în jurul vârstei de 55-60 de ani.
”Vă invităm să vă alăturaţi acestui demers, de o importanţă vitală pentru pacienţii care aşteaptă să primească tratamentul salvator de viaţă. Este cea mai simplă și cea mai nobilă ocazie de a ajuta și salva pe cineva!”, îndeamnă organizatorii.
Redactor: Cătălina Radu, Foto: Muzeul de Istorie Constanța