CONSTANŢA: 12 octombrie, termen limită pentru înscrieri la Clasa Confucius a Universității, pentru cei care vor să înveţe limba chineză
Elevii, studenții, dar și constănțenii de orice vârstă care vor să învețe limba și cultura chineză se pot înscrie până pe 12 octombrie la Clasa Confucius din cadrul Universității Ovidius.
Articol de Doina Sîrbu, 29 septembrie 2023, 12:05
În această vară 10 tineri, membri ai Clasei Confucius au călătorit în China, au vizitat Zidul Chinezesc și au avut mândria să vadă steagul României arborat în cele mai importante centre universitare din metropolele prin care au fost. Profesorul universitar dr. habilitat Angelo Mitchievici i-a însoțit în această călătorie și ne povestește despre cât de mult ne poate îmbogăți cultural o astfel de experiență.
Ce puteți să ne spuneți despre Școala Confucius?
“Școala Confucius a luat avânt, pot spune. Anul trecut am avut cel mai mare număr de studenți, 285 de studenți. Interesul este în creștere și este motivat. Anul acesta, în iulie, practic, 10 studenți de-ai noștri s-au deplasat în cadrul unui proiect numit Podul Chinezesc la Shanghai și-n Beijing pentru o școală de vară. Dintre ei, doi adulți, patru elevi de liceu între 16 și 18 ani, patru elevi de școală gimnazială între 13 și 14 ani. A fost o experiență de neuitat, pe lângă faptul că a fost un program intensiv de învățare a elementelor de cultură și limbă chineză, practic au putut să vadă în vizitele pe care le-au făcut, locuri minunate din două mari metropole. Shanghai-ul are 26 de milioane de locuitori, Beijingul are 24 de milioane de locuitori. Sunt orașe, sunt metropole, dar care au zone mirifice, realmente splendide, de la muzee la grădini, la palate imperiale. Zidul Chinezesc, inclusiv a fost un obiectiv. Îi încurajez pe studenții noștri să se înscrie. Perioada de înscrie este 20 septembrie – 12 octombrie, pentru că am și fost într-o delegație acum câteva zile la Beijing, în China, și am discutat direct cu rectorul celei mai mari universități – Universitatea de Limbă și Cultură Chineză din Beijing. Interesul pentru a promova valorile culturale, dar și pentru un schimb de dstudenți și de experiență este foarte mare, astfel încât este o motivație suplimentară această deschidere pe care partea chineză o arată și ne trimit profesori foarte buni care să-i învețe pe elevii și studenții noștri și nu numai. Și adulților le este deschisă limba chineză. Dovadă că doi adulți au fost. Această școală de vară denotă un interes, indiferent de vârstă, pentru cultura și limba chineză, pentru că selecția s-a făcut într-adevăr, după niște performanțe și iată, printre adulți au fost oameni care au vrut să învețe temeinic, sistematic limba chineză. Vor fi mai multe evenimente începând cu anul viitor și nouă, într-un fel, ni s-a dat o nouă motivație să dezvoltăm această relație, care, încă o dată, subliniez, este una strict culturală”, spune profesorul universitar dr. habilitat Angelo Mitchievici.
Studenții care se vor înscrie anul acesta vor avea ocazia să călătorească anul viitor?
“Nu știu dacă neapărat anul viitor, dar în mod cert, în măsura în care ei susțin niște teste, își dau testele de limba chineză. Sunt 6 niveluri în limba chineză, 6 examene pe care le dai, de dificultate superioare, cele mai dificile, în care practic, vorbești mai mult decât fluent limba chineză sunt cele 5 și 6, dar deja de la 4 vorbești, 3-4 vorbești limba chineză. Dacă ajungi la acel nivel, evident că ei sunt dornici să investească pentru pregătirea ta superioară, pentru că în momentul respectiv, au un vorbitor care poate servi, ca să spun așa, generic, de “ambasador”, pentru cultura și limba chineză, să o promoveze prin însăși realizările pe care el le-a făcut”, a mai precizat profesorul universitar dr. habilitat Angelo Mitchievici.
Se plătește și o taxă la înscriere?
“Da, taxa este este modică, este mai mică pentru pentru elevi, pentru studenți, puțin mai mare pentru adulți. Practic, se pot face cursuri și de la distanță. Elevii sunt împărțiți pe mici grupe, astfel încât orarul să corespundă și posibilităților lor de a urma niște cursuri. Deci, este un program foarte, foarte flexibil. Profesorii sunt din China, așteptăm acum să ne vină un nou profesor și doi voluntari. Se lucrează și cu voluntari. La voluntari, atenţie, sunt voluntari care au masterul, studiile masterale, deci sunt profesori, nu sunt universitari, atâta tot, și e și plăcut, pentru că sunt tineri care sunt foarte dornici să-i învețe pe alții limba chineză și trebuie să vă spun experiența pe care am avut-o la această universitate mergând își vizitând campusul înainte de începerea școlii cu o săptămână, campusul era plin deja de studenți care studiau la bibliotecă și multe alte lumi, pentru că sunt foarte mulți studenți veniți din toate colțurile lumii să studieze acolo. Steagurile, inclusiv steagul Republicii Moldova, steagul României erau prezente pe o alee unde sunt prezente toate steagurile națiunilor care își trimit elevii și studenții să studieze acolo”, a mai spus profesorul universitar dr. habilitat Angelo Mitchievici.
Redactor: Silvia Pascale / Foto: arhivă