Copiii din Norvegia au ca preocupare grija față de mediul înconjurător încă din grădiniță. Care sunt concluziile proiectului internațional SustEnt
Miercuri este ultima zi în care studenții constănțeni se pot întâlni cu antreprenori cunoscuți, reprezentanți din mediul corporatist, autorități publice și mentori din mediul academic pentru a dezbate modele de afaceri de succes și bunele practici în sustenabilitate.
Articol de Doina Sîrbu, 13 septembrie 2023, 10:31 / actualizat: 13 septembrie 2023, 23:42
În perioada 12-13 septembrie, la Universitatea Ovidius Constanța se desfășoară, în parteneriat cu Universitatea HVL Bergen & Sogndal din Norvegia, Conferința internațională „Sustainable Entrepreneurship for Green and Prosperous Communities”, pentru a marca încheierea proiectului SustEnt.
Colectarea selectivă a gunoaielor, reciclarea și respectul față de natură se învață din fragedă copilărie, iar în Norvegia, de exemplu, cei mici, încă de la grădiniță au ca preocupare grija față de mediul înconjurător. Profesorii de la Universitatea Ovidius Constanța au înțeles cât de important este să le vorbească studenților despre limitarea poluării și protejarea resurselor motiv pentru care i-au invitat să participe la un proiect româno- norvegian numit SustEnT. Detalii ne oferă, în interviul următor, conferențiarul universitar la Facultatea de Litere în domeniul Științele Comunicării, Raluca Petre, cercetător în cadrul proiectului SustEnT.
“În cadrul acestui proiect noi am încercat să introducem în viziunea Universității noastre partea de sustenabilitate, sustenabilitate înțeleasă și ca grijă pentru mediu, grijă pentru oameni, dar și grijă pentru beneficiile economice. Și în acest sens, în acest interval de 2 ani, un număr considerabil de studenți de-ai noștri din mai multe facultăți au fost în Norvegia, unde au văzut la fața locului ce înseamnă această grijă pentru natură, pentru oameni și dar și pentru dezvoltarea economică. La întoarcere, practic, în activitatea lor academică dar și profesională, ei îmbunătățesc această viziune și o aduc și aici și practic, noi toți devenim mai atenți, mai grijulii cu societatea, cu natura, cu viitorul, până la urmă”, spune Raluca Petre.
Rep.: Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem noi, oamenii, în interacțiunea cu mediul?
“Nu suntem atenți. De exemplu risipim sau aruncăm deșeurile nediferențiat. Sunt doar câteva lucruri simple, dar care fac o diferență foarte mare. Iar, de exemplu, ce au norvegienii și n-avem noi? Ei nu folosesc de exemplu apă în sticlă de plastic pe care odată ce au băut-o, o aruncă, ci folosesc aceeași sticluță pe care o realimentează cu apă curată și în felul acesta practic cantitatea de plastic se reduce foarte mult. Au și o inscripție la Universitatea HVL, care este partenera noastră în proiect, o inscripție unde scrie Reciclează ca și cum se uită Greta la tine. Nu știu dacă are sens pentru foarte multă lume, dar o cunoaștem pe această activistă de mediu și ei practic, au încorporat în viața și în practicile lor curente aceste idei”, a mai spus Raluca Petre.
Rep.: Suntem în 2023, dar încă nu știm să punem gunoiul separat. Nu știm să reciclăm.
“Sunt lucruri care se învață și ce observăm în Norvegia, ei încep de foarte mici și devine o preocupare de fiecare zi pentru fiecare copil norvegian. Noi măcar am încercat să introducem, la nivelul, să spunem, celor de vârstă peste 18 ani, să introducem această preocupare și poate va deveni o practică. Asta încercăm, da, să fie o practică pentru noi toți, dar se învață și durează”, declară Raluca Petre.
Andreea este una dintre studentele care a participat la proiectul SustEnT. Ce a învățat de la partenerii norvegieni ne spune chiar ea.
“A fost o experiență pe care aș repeat-o, o experiență din care am avut de învățat și pot spune că întâlnind antreprenori locali de acolo am învățat că poți conserva ceva care a fost vechi și să faci ceva nou, care să impresioneze. Spre exemplu, el avea într-o casă care era clasată la ei ca monument istoric, deoarece nu avea voie să modifice exteriorul, a lăsat pereții vechi și a modificat doar interiorul. Era ceva extraordinar. Spre exemplu, el ne-a povestit că poți crea ceva mare, cum ar fi o afacere, cum avea el hotelul acela, camera aceea de hotel, pornind de la un simplu vis, de la o simplă aspirație și poți să ajungi foarte departe”, ne-a spus Andreea.
Rep.: Ți-ai dori să ajungi într-o zi un astfel de antreprenor care să folosească vechiul și să-l transforme în nou?
“Nu știu dacă m-aș descurca foarte bine, cred că m-aș descurca mai mult în zona asta de creativitate”, a mai precizat Andreea.
Redactor, foto: Silvia Pascale