Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Duminica Floriilor
Sărbătoarea îi pregăteşte pe credincioşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa Mântuitorului asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.
Articol de AP, 28 aprilie 2024, 08:57
Potrivit tradiției creștine, Duminica Floriilor amintește de intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde Mântuitorul a fost întâmpinat de credincioşi care ţineau în mâini ramuri de măslin.
Aceasta este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti ale anului bisericesc.
În ajun, creștinii ortodocși și greco-catolici au participat la procesiuni organizate în toată ţara.
La Bucureşti, pelerinajul de Florii s-a desfăşurat între Mănăstirea Radu Vodă şi Catedrala Patriarhală.
Credincioşii care participă la Liturghia de Florii primesc ramuri de salcie sfinţite printr-o rugăciune specială, rostită de preoţi.
Prima menționare a Duminicii Floriilor datează din secolul al IV-lea, iar prima celebrare a avut loc la Ierusalim. Sărbătoarea a cuprins, în scurt timp, întreaga lume creştină, fiind celebrată cu mare fast. Această duminică îi pregăteşte pe credincioşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.
În același timp, Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi, începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.
De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
În popor, amintește Radio România Oltenia, se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare.
Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor.
Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, 1.175.582 sunt femei şi 607.889 bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui.
Dintre prenumele feminine, cel mai întâlnit este Florentina – 134.621 de persoane poartă acest nume.În rândul bărbaţilor, cel mai întâlnit este prenumele Florin – 344.058, dar şi Florian – 51.438, notează Agerpres.