Cum reacţionezi dacă ești martor al unui accident pe pârtie
Nu este necesară vreo pregătire specială pentru a reacţiona corect, ci trebuie cunoscute câteva reguli simple.
Articol de AP, 21 ianuarie 2024, 18:02
Pentru că este o perioadă aglomerată pe pârtii, salvamontiştii amintesc cum trebuie să acţionăm corect în cazul unui accident produs pe pârtiile de schi.
Nu este necesară vreo pregătire specială pentru a reacţiona corect, ci trebuie cunoscute câteva reguli simple, notează Radio România Brașov.
Spre exemplu, în cazul unui accident asiguraţi-vă că nu vă puneţi în niciun moment în pericol şi, pe cât posibil, protejaţi şi celelalte persoane din proximitate.
Semnalaţi locul accidentului, pentru ca ceilalţi schiori să vă poată observa şi ocoli din timp.
Acest lucru îl puteţi face înfigând schiurile, cu coada în zăpadă, sub forma literei „X”, la o distanţă de aproximativ 5 m deasupra locului accidentului. Dacă le înfigeţi mai aproape, riscaţi să fiţi loviţi de ele în momentul în care vântul sau alt schior le-ar putea dărâma.
În cazul în care vă aflaţi într-o zonă cu vizibilitate redusă (sub ruperi de pantă, curbe etc.), dublaţi această balizare cu una într-o zonă cu vizibilitate bună.
Pe toată perioada cât vă aflaţi în proximitatea persoanei accidentate pentru a o ajuta, staţi cu faţa spre deal, pentru a putea observa traficul din amonte şi pentru a vă putea feri.
Nu lăsaţi persoanele să staţioneze sau să se oprească inutil în zona accidentului, în special în zonele înguste, pentru fluidizarea traficului şi pentru reducerea riscului de a fi loviţi.
Strângeţi date esenţiale pentru a putea anunţa accidentul, adică numărul de persoane implicate, starea lor şi locul exact în care vă aflaţi. Dacă nu cunoaşteţi zona, folosiţi balizele de pe marginea pârtiei.
Anunţaţi accidentul sunând la Numărul Unic de Urgenţă 112 sau la Dispeceratul Naţional Salvamont – 0 SALVAMONT (0725826668). Aşteptaţi echipa salvamont şi nu interveniţi în niciun fel asupra victimei!
În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 90 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor.
În cazul acestor intervenţii au fost salvate 105 persoane. Dintre acestea 42 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital.
Au fost şi două persoane care au fost predate elicopterului SMURD pentru transport aerian la spital.
S-au primit şi 48 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană şi despre domeniile schiabile.