Cum să mâncăm sănătos atunci când mergem la all inclusive
Specialiștii în nutriție sunt de părere că atunci când avem un “bufet liber” trebuie să fim atenți cum combinăm mâncarea.
Articol de M P, 27 iulie 2024, 11:30
Suntem în plin sezon estival și toată lumea se gândește la vacanță. Una dintre cele mai complicate provocări cu care ne confruntăm în concediu este alimentația. Ne gândim cum să mâncăm sănătos, în ciuda tentațiilor din jur, a lipsei de chef de a găti, a relaxării obiceiurilor și, pe deasupra, a bunătăților de la all inclusive.
Specialiștii în nutriție sunt de părere că atunci când avem un ’’bufet liber’’ trebuie să fim atenți cum combinăm mâncarea, altfel poate crește riscul de indigestie sau deshidratare.
Dieteticienii susțin că alimentația sănătoasă trebuie să fie un obicei și nu o cură de slăbire periodică.
Unul dintre aspectele de bază ale unei diete sănătoase este de a umple farfuria cu legume, verdețuri și fructe, adică cu alimente proaspete, de preferință crude. Cei care nu pot suporta cruditățile, pot alege legume preparate.
Dacă dorim cartofi, ar fi bine să îi alegem pe cei natur sau copți.
O altă alegere sănătoasă sunt leguminoasele, pentru cei care le suportă, adică fasole boabe, linte, năut ș.a.m.d.
Aceste alimente aduc nutrienți valoroși precum vitamine, minerale, proteine, fibre sau carbohidrați. Și dacă folosim și puțin ulei de măsline extravirgin, atunci totul este perfect.
De asemenea, putem adăuga și câteva cubulețe de brânză în salată.
Atenție la fructele care se găsesc la deserturile pe care le alegeți! Acestea pt avea zahăr adăugat, deci nu salate de fructe sau compoturi.
Dieteticianul Felicia Constantin a precizat, la Radio România Brașov, că pentru prânz sau cină la regimul all inclusiv, ar fi indicat să alegem farfurii mai mici, pe care să le umplem.
Dacă nu găsim decât farfurii mari, atunci le putem umple pe jumătate cu vegetale. Apoi adăugăm alimente cu proteine și grăsimi.
Când exageram cu mâncatul la all inclusiv, există riscul apariției indigestiei, iar apoi al deshidratării.
Mare atenție și la mâncarea luată pe plajă! Ținută prea mult timp la căldură, se poate altera, crescând astfel riscul de gastro-enterocolite, mai spun nutriționiștii.