Dacia, cătunul prosper din județul Botoșani
Satul a fost construit de câțiva locuitori din comuna Roma, care aveau terenuri în zonă și s-au stabilit pe deal.
Articol de Claudia Cracaleanu, 28 august 2023, 13:53 / actualizat: 28 august 2023, 19:56
Aproape 200 de locuitori din județul Botoșani pot afirma, cu mâna pe inimă, că sunt daci.
Oamenii trăiesc într-un cătun construit în mijlocul unui câmp, despărțit de centrul comunei de care aparține de 5 kilometri de drum pietruit.
Satul Dacia a fost construit de câțiva locuitori din comuna Roma, care aveau terenuri în zonă și s-au stabilit pe deal, relatează Radio România Actualități.
Cătunul cu nume istoric este atestat pe la 1928. Până nu demult, bogăția acestuia erau doar siturile vechii asezari din Epoca bronzului.
Localnicii n-au avut nici curent electric până în 1990, nici biserică până în 2006, amintește Gina Poenaru, correspondent RRA.
Aflat la 20 de km de municipiul Botoșani, cătunul numără doar 50 de locuințe.
Amenințat cu desființarea, satul a supraviețuit, iar acum este un sat prosper.
Fără apă, fără canalizare, fără asfalt, dar cu internet de mare viteză, locuitorii din Dacia s-au ambiționat să își dezvolte satul dintre dealuri.
Unii dintre ei și-au făcut gospodării frumoase, în locul celor din chirpici, și mici ferme după ce au muncit, sezonieri, în străinătate. Cei mai mulți, însă, au crescut animale.
Dacii botoșăneni își întrețin gospodăriile cu apa din fântâni, două construite de primărie, la intrarea în sat. Acum, localnicii așteaptă ca edilii să își țină promisiunea de a le asfalta singurul drum care îi leagă de restul lumii.
Copiii din clasele I-IV învață simultan la şcoala din sat, iar cei mari fac naveta cu microbuzul școlar la Nicșeni și Dorobanți.