Date îngrijorătoare în urma campaniei “Asumă-ți să fii sănătos”, care s-a desfăşurat pe litoral
Aproximativ 70% din turiștii care au beneficiat de consultații endocrinologice pe plajă au probleme cu greutatea! Peste 32% sunt supraponderali, iar aproape 37% suferă de obezitate. Rezultatele campaniei “Asumă-ți să fii sănătos” sunt îngrijorătoare și ar trebui să ne pună pe gânduri pe toți, spune prof. dr. Cătălina Poiană, prorectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila.
Articol de Doina Sîrbu, 20 septembrie 2023, 13:12
Fosta președintă a Societății Române de Endocrinologie atrage atenția că ritmul de creștere al obezității în România este alarmant și ne plasează pe primele locuri în Europa.
Datele referitoare la greutatea turiștilor au fost aflate în urma screening-ului de sindrom metabolic, efectuat de medici rezidenți și specialiști, pe cinci plaje din sudul litoralului. Consultațiile gratuite au fost oferite la mijlocul lunii august, în cadrul campaniei “Asumă-ți să fii sănătos” a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Prorectorul Cătălina Poiană spune că rezultatele sunt îngrijorătoare.
“Au fost examinați, în ceea ce privește screening-ului de sindrom metabolic,1626 de pacienți. Poate cele mai îngrijorătoare date sunt cele obținute în domeniul obezității. Supraponderali au fost 32% dintre persoanele examinate și cu obezitate, un procent de 36,9%. Sunt niște cifre care trebuie să ne pună pe gânduri. Ritmul de creștere al obezității la adult, dar mai ales la copil și mai ales pentru țara noastră este mai mult decât alarmant, fiind situat pe primele locuri în Europa, din păcate, la acest capitol”, spune prof. dr. Cătălina Poiană.
Obezitatea este o problemă de sănătate publică și trebuie tratată ca o boală cronică, nu ca un defect, subliniază dr. Cătălina Poiană, fosta șefă a Societății Române de Endocrinologie.
“Este o boală și, de fapt, o boală cronică, ceea ce înseamnă predispoziție genetică, înseamnă obiceiuri de viață greșite și înseamnă, dincolo de toate aceste lucruri, înseamnă risc de boală cardiovasculară, de boli metabolice, înseamnă risc de diabet zaharat și dacă mergem pe această listă o să găsim sute de complicații. Aș vrea să atrag atenția, în special, asupra riscului de cancer pe care obezitatea îl aduce cu ea”, a mai precizat prof. dr. Cătălina Poiană.
Medicul endocrinolog spune că pe măsură ce gradul de obezitate va scădea și numărul cazurilor de cancer se va reduce. Pentru toate acestea însă, este nevoie de educație pentru sănătate.
Redactor: Cătălina Radu / Foto: unsplash.com