Decalogul unui turism montan etic
Fiecare excursie trebuie plănuită amănunțit, indiferent dacă urci pe culmi de unul singur, cu prietenii sau călăuzit.
Articol de AP, 8 iulie 2023, 19:35 / actualizat: 9 iulie 2023, 0:16
Renumit ghid montan și scriitor, tirolezul Luis Trenker a consemnat în volumul „Meine Berge” (Muntele meu) principiile eticii turismului montan.
Potrivit lui, când pleci în drumeție, alege întotdeauna un itinerar realizabil, ținând cont că pe munte există pericole pe care, cu înțelepciune, le poți evita.
Fiecare excursie trebuie plănuită amănunțit, indiferent dacă urci pe culmi de unul singur, cu prietenii sau călăuzit. „Echipamentul” sufletesc trebuie să fie tot atât de solid pe cât este cel din rucsac. Cu oamenii pe care îi vei întâlni pe munte trebuie să știi să te porți, insuflându-le încredere.
Pe munte, nu uita de educația și buna creștere pe care le-ai primit în familie și la școală. Dacă te întâlnești pe drum cu un călător singuratic, salută-l sau răspunde-i la salut!
Nu pângări locurile prin care treci și nu distruge frumusețile naturii. Nu uita că persoane care te urmează vrea să bea din izvorul pe care tocmai l-ai tulburat.
Dacă ești călauză, nu îți manifesta superioritatea asupra celor mai slabi decât tine. Nu uita că a părăsi un om pe munte poate fi o crimă!
Trebuie să respecți cabana în care poposești ca și cum ar fi propria ta locuință. De la o cabană nu poți avea aceleași așteptări ca pentru un hotel de lux.
Nu tulbura liniștea altora și nu scrijeli pomii întâlniți în cale.
Respectă credințele și obiceiurile celorlalți și nu uita că ești, la fel ca ceilalți, un oaspete al muntelui.
Fii mândru că ești o părticică din această lume frumoasă și gândește-te cu recunoștință la cei care au așezat piatra de temelie a turismului montan.
Nu în ultimul rând, nu profana munții prin mania recordurilor!