DELTA DUNĂRII: Și caii crescuți în libertate suferă din cauza caniculei
Valul de căldură se va intensifica şi va fi caniculă în toate zonele de câmpie şi de podiş. Disconfortul termic va persista marţi, 18 iulie, în regiunile vestice, sudice şi sud-estice, iar miercuri şi joi, în cele din jumătatea sudică a teritoriului – informează ANM.
Articol de Adina Sîrbu, 17 iulie 2023, 18:54
Canicula afectează şi animalele crescute în libertate în Delta Dunării, cai aflaţi în proprietatea unor localnici fiind observați, duminică după-amiază, pe plaja de la Marea Neagră, din satul de vacanţă Gura Portiţei.
Șase cai au poposit câteva ore în spatele corturilor instalate de turişti aproape de apă, unele animale făcând baie de soare pe nisip. La un moment dat, caii au intrat în apă pentru a se răcori.
Sâmbătă, numărul cailor a fost de cel puțin cinci ori mai mare. Deși cabalinele au trecut pe lângă corturile turiștilor, aceștia nu s-au declarat deranjați de prezența animalelor.
Mulți cai din Delta Dunării sunt crescuţi în libertate de către localnici, deși legea prevede asigurarea unor condiţii de bunăstare.
Potrivit medicului veterinar Ştefan Răileanu, animalele sunt însemnate cu iniţiale de proprietari, dangalizarea fiind realizată cu fierul încins sau cu azot lichid, acest ultim tip de proces diferenţiindu-se de primul prin faptul că în zona în care a fost aplicat azotul părul calului creşte doar alb.
Gura Portiţei, fostă aşezare pescărească de pe malul Mării Negre, a fost transformată în sat de vacanţă la finele anilor 1990.
Însă cea mai mare populație de cai crescuți în libertate se află în Grindul Letea, din nordul Deltei.
În februarie 2023, ARBDD, VIER PFOTEN (FOUR PAWS), ARCA – Animal Rescue & Care și WRC – Wilderness Research and Consultancy au realizat o evaluare a numărului total de cai crescuți în libertate și a zonelor de distribuție a acestora pe teritoriul Rezervației Biosfera Delta Dunării.
A fost folosită metoda survolului aerian cu elicopterul, pentru a asigura acoperirea întregii zone de studiu de la o înălțime adecvată, astfel încât identificarea și numărătoarea să fie cât mai precise.
În cele peste 6 ore de zbor, a fost parcursă o distanță de 840 de km și au fost observați 1.926 de cai, în 16 zone monitorizate. Zona cea mai populată cu cai este Grindul Letea – 915 exemplare. Având în vedere că survolul din anul 2019 a identificat un număr de 444 de cai în această zonă, populația lor este în evidentă creștere.
Informațiile din raport au fost furnizate de ARCA, organizație care, de 12 ani, se ocupă de monitorizarea, vaccinarea și acordarea ajutorului medical cailor din Deltă.
Surse: Agerpres, ARCA/ Foto: ARCA