Descoperirea climei de altădată: cercetare în Peștera Ghețarul de la Scărișoara
În perioada 18-23 februarie 2024, Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, a găzduit atelierul „Clima de iarnă în Europa de Sud-Est în timpul Holocenului târziu” la Ghețari (Jud. Alba).
Articol de M P, 6 martie 2024, 08:30
Timp de 5 zile, experți din Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Norvegia, România, Slovacia, Slovenia, SUA și Ungaria au prezentat și discutat cercetări științifice în domeniile speologiei și paleoclimatologiei.
Potrivit Radio România Cluj, aceste studii au acoperit aspecte variate, de la monitorizarea parametrilor climatici actuali și mecanismele de înregistrare ale semnalului climatic în arhive sedimentare, la reconstituiri climatice propriu-zise și impactul schimbărilor climatice asupra societăților umane din trecut.
Pe lângă discuțiile științifice, au fost realizate studii detaliate în Peștera Ghețarul de la Scărișoara în domeniile climatologiei, geomorfologiei, geochimiei și glaciologiei.
Scanarea completă a peșterii a permis obținerea unui model 3D cu o rezoluție de 1 mm, au fost efectuate măsurători geofizice ale blocului de gheață, iar un sistem de monitorizare a climatului subteran a fost instalat.
De asemenea, au fost colectate probe de apă, gheață, calcit și materie organică pentru analize geochimice și geomicrobiologice.
În paralel, s-au prelevat probe de apă din sursele de alimentare cu apă ale localităților din zonă și din alte peșteri, pentru a evalua nivelul de poluare și impactul asupra mediului subteran.