“Educația prin Povești și Virtuți”, un proiect care prinde rădăcini la Constanța și în țară
Un demers plin de bune intenții, “Educația prin Povești și Virtuți”, care pune în centrul preocupărilor sale, educația caracterului, ajunge la Constanța, unde își propune să pregătească educatorii din grădinițe şi profesorii din şcoli. Despre subiect a vorbit dascălul Speranța Preda din Constanța, membră a Asociației Eduvit.
Articol de Doina Sîrbu, 19 octombrie 2023, 17:05 / actualizat: 19 octombrie 2023, 23:36
La Şcoala Gimnazială Nr.16 „Marin Ionescu Dobrogianu” din Constanța, poveștile sunt cele care ghidează, discret și frumos, educația copiilor. Învățătoarea Speranța Lăcrămioara Preda, cu peste 20 de ani de experiență în învățământ, este membră a proiectului Eduvit – “Educația prin Povești și Virtuți”, inițiat de scriitorul constănțean Alec Blenche. Este un dascăl ce a văzut cu ochii săi cum magia poveștilor îi captează pe copii și le oferă șansa de a învăța despre bunătate, corectitudine, noblețe, din paginile cărților de poveşti
“Sunt învățătoarea a 30 de mici eroi din clasa Poveștilor, eroii care pășesc pe un drum frumos al copilăriei. Îi observi zilnic cum își construiesc propria poveste și este minunat. Datorită lui Alec Blenche, eu am ajuns formator în cadrul proiectului “Educație prin Povești și Virtuți”. Atunci când citești o poveste unui copil, se formează o conexiune puternică prin care se transmit și de o parte și de alta, emoții și trăiri importante”, ne-a spus învățătoarea Speranța Lăcrămioara Preda.
Şcoala Gimnazială Nr.16 „Marin Ionescu Dobrogianu” din Constanța este școala pilot unde a fost implementat acest proiect. Acum Eduvit este prezentat și celorlalte cadre didactice din grădinițele și școlile care doresc o schimbare în atitudinea copiilor prin puterea poveștilor. Școala Gimnazială Nr. 28 “Dan Barbilian” şi Grădinița 42 din Constanța se numără printre acestea.
“Beneficiile programului “Educație prin Povești și Virtuți” sunt foarte multe. Se pune accentul pe acțiuni și atitudini pozitive, educă inimile, nu numai mințile, promovează un comportament respectuos și responsabil, învață cum să se rezolve conflicte în mod echitabil. Personal, proiectul m-a ajutat foarte mult la clasă în acest sens. Elevii mei deja folosesc limbajul virtuților, descoperă virtuți în cei din jurul lor, în colegi, în părinți, în personaje din povești și pun preţ pe aspectele pozitive”, a mai spus învățătoarea Speranța Lăcrămioara Preda.
Până în prezent, “Educație prin Povești și Virtuți” a ajuns și în alte 10 şcoli din țară.
Redactor, foto: Silvia Pascale