Explozie fără victime, în zona digului din staţiunea Costineşti
La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje ISU, iar zona a fost securizată.
Articol de AP, 14 august 2023, 10:45 / actualizat: 14 august 2023, 19:55
O explozie s-a produs, luni dimineaţă, în zona digului din staţiunea Costineşti.
Nu au fost înregistrate victime, relatează Radio România Constanța.
Aparent, deflagrația a fost cauzată de o mină marină de război.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Anamaria Stoica, la faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje, iar zona a fost securizată.
Pompierii militari de la ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în jurul orei 9:00.
O a doua mină ar fi fost zărită plutind în derivă în apropierea digului, relatează Radio Constanța. Forţele Navale Române anunță că o echipă de scafandri EOD, cu o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, a fost trimisă să inspecteze zona.
Accesul turiştilor în zona în care s-a produs explozia a fost restricționat pe un perimetru de 150 – 200 de metri.
Scafandrii EOD sunt specializaţi în distrugerea dispozitivelor exploziv.
De la începutul războiului din Ucraina, în luna februarie anul trecut, aceștia au neutralizat cinci mine marine, care reprezentau un pericol nu numai pentru navigaţie, ci şi pentru activităţile de la țărm.
Radio România Constanța amintește că cea mai recentă intervenție la o mină marină a fost pe data de 13 aprilie, când scafandrii EOD ai Forțelor Navale au neutralizat, prin distrugere, o mină marină din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost agățată de traulerul navei „Flamingo 4” și care punea în pericol navigația și activitățile de pescuit, în apropierea litoralului românesc.
A fost cea de-a șasea intervenție a Forțelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine.
De la începutul războiului din Ucraina până în prezent, au fost confirmate și distruse, 68 de mine marine, în bazinul vestic al Mării Negre.
Militarii din Forțele Navale Române execută, 24 de ore din 24, servicii de luptă permanente de intervenție în spațiul maritim, terestru, aerian și fluvial din zona de responsabilitate, pentru asigurarea securității țării noastre, fiind în măsură să intervină oriunde situația o impune.