Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanța: Ștergar tătăresc (cüzbez)
Un ștergarul tătăresc achiziționat în anul 1974 din Murfatlar este exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanța.
Articol de M P, 14 octombrie 2024, 16:30
„Ștergar tătăresc (cüzbez)” prezentat face parte din categoria pieselor care intră în amenajarea camerei mirilor, în cadrul ceremonialului nunții, la tătarii dobrogeni.
Acest tip de ștergar intră în componența zestrei de nuntă a miresei. Este țesut în două ițe din fir subțire de bumbac și brodat pe gherghef cu mătase, lână și fir metalic lamelar auriu.
Decorul dispus la capete este reprezentat de vița-de-vie cu ciorchini de struguri, asimilată motivului „pomul vieții”. Pentru vechile popoare ale Orientului, acest motiv simbolizează rodnicia, vița-de-vie fiind în islam una dintre plantele menționate în Coran ca dar binecuvântat al pământului, informează Radio România Constanța.
Motivului dominant îi sunt asociate vase cu fructe, care invocă abundența, precum și păsări stilizate care simbolizează nemurirea sufletului.
Ștergarul tătăresc a fost achiziționat în anul 1974 din Murfatlar, județul Constanța.
Prin Ordinul nr. 2250 din 4 mai 2012, poziția 42, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică Fond.