Expoziţia itinerantă „Dincolo de poveste. Graiul straielor moştenite”, la MNŢR
Expoziţia poate fi vizitată la Sala Media a Muzeului Naţional al Ţăranului Român până pe 17 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, iar intrarea este liberă.
Articol de AP, 22 august 2023, 23:17
Reunind 36 de piese de port şi podoabe tradiţionale din patrimoniul a 12 muzee din România, expoziţia itinerantă „Dincolo de poveste. Graiul straielor moştenite” a fost vernisată, marţi, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
„O expoziţie are în multe cazuri obiecte care nu au fost expuse niciodată, nici măcar în muzeele din care provin, din diverse motive – au fost conservate în depozite, dar nu li s-a găsit locul nici în expunerea permanentă, nici în diverse expoziţii temporare”, a spus Virgil Niţulescu, managerul MNȚR.
Expoziţia a mai fost montată în alte zece muzee, dar de fiecare dată în alt fel, iar după 17 septembrie, când expoziţia se închide la Bucureşti, ultimul muzeu în care va fi prezentată va fi la Braşov, la Muzeul de Etnografie.
În cadrul expoziţiei pot fi văzute, printre altele, Cămaşă lungă cu ciupag din colecţia Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Cămaşă bărbătească din colecţia Muzeului Etnografic al Moldovei de la Iaşi, Cingătoare cu 10 nafte din colecţia Muzeului de Enografie Braşov, Vestă bărbătească din colecţia Muzeului Judeţean Gorj ‘Alexandru Ştefulescu’ de la Târgu Jiu, Pieptar femeiesc săsesc din colecţia Complexului Muzeul Bistriţa-Năsăud, Zgardă din coral din colecţia Muzeului Maramureşean Sighetul Marmaţiei, dar şi o serie de fotografii printre care Portretul lui Dinică Schileru sau Arethia şi Sanda Tătărescu la nedeie, ambele din colecţia Muzeului Judeţean Gorj ‘Alexandru Ştefulescu’ din Târgu Jiu, Ana Davila în ziua logodnei din colecţia Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti.
Expoziţia poate fi vizitată la Sala Media a Muzeului Naţional al Ţăranului Român până pe 17 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, iar intrarea este liberă.
Proiectul a fost iniţiat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Judeţean Gorj ‘Alexandru Ştefulescu’, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Maramureşean Sighetu Marmaţiei, Muzeul Brăilei ‘Carol I’, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane şi Colecţia Etnografică Marius Matei.