Expoziție de carte veche, la Cluj-Napoca
Până pe 10 decembrie, expoziția „Impressum Claudiopoli. Heltai 450” poate fi văzută în Sala Gheorghe Sion a BCU Cluj-Napoca.
Articol de M P, 17 noiembrie 2024, 13:30
Tipograf, editor, traducător al Bibliei și reformator. Gáspár Heltai a fost unul dintre cei mai educați intelectuali ai vremii sale și un antreprenor foarte abil, numele lui fiind strâns legat de începuturile tipografiei din Cluj.
La 450 de ani de la moartea sa, Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” prezintă o selecție de opere, produse ale tipografiei lui Heltai, dar și copii manuscrise.
BCU deține cele mai multe titluri din România din producția tipografică a lui Gáspár Heltai și 15 unicate, multe dintre ele expuse acum.
Potrivit Radio România Cluj, până pe 10 decembrie, aveți ocazia să vedeți pentru prima dată multe dintre aceste piese excepționale, în cadrul expoziției „Impressum Claudiopoli. Heltai 450”.
O singură piesă nu este din fondurile BCU și nu e prezentată în original. Este o ediție de cântece bisericești, cunoscute sub numele de ”Fragmentul Todorescu”, o traducere de imnuri religioase în limba română, tipărite pentru prima dată cu alfabet latin, însă ortografia textului e maghiară, ceea ce îl face special.
Vedetele expoziției
Există și două vedete ale expoziției. Sunt două descoperiri de dată recentă, păstrate fragmentar, e adevărat, dar la fel de valoroase.
O ediție dintre cele mai timpurii din Gramatica lui Donatus, tipărită în 1553, care era complet necunoscută până recent, descoperită în colecția de fragmente a bibliotecii.
La fel, un fragment din primul calendar tipărit în limba maghiară, nu doar dintre tipăriturile heltiene, ci în Ungaria și în Transilvania în general.
Istoria Clujului, în calendare
Expoziția conține și piese care fac referire la istoria Clujului. Este vorba de câteva calendare tipărite la 1631-1632 și în perioada următoare, care au aparținut Consiliului orășenesc și între filele cărora erau inserate pagini albe pe care, așa cum facem și noi astăzi în agendele noastre, proprietarii puteau să facă însemnări.
O astfel de însemnare din 1632 a fost redactată de un membru al Consiliului Urban, menționând că tocmai pentru luna noiembrie era așteptată vizita principelui Transilvaniei la Cluj.
Expoziția poate fi vizitată până în 10 decembrie 2024, de luni până vineri, în intervalul orar 8-15, la BCU, în Sala Gheorghe Sion a Colecțiilor Speciale.