Expoziție inedită de fotografii vechi, la Festivalul Văii Mureșului
Muzeul Etnografic ”Anton Badea” din Reghin scoate din arhivă o serie de fotografii vechi inedite, care reprezintă tradiția cultivării și prelucrării cânepii în Mureș și Harghita.
Articol de vnatea, 29 iulie 2023, 17:23
”Drumul cânepii” ilustrează procesul de prelucrare a cânepii, de la obținerea seminței și până ajungea cămașă.
Managerul muzeului, Roxana Man:
Sunt câteva fotografii din arhiva Muzeului Etnografic ”Anton Badea”, care cuprind câteva faze de lucru în prelucrarea cânepii. Au fost făcute în perioada 1965-1969 în câteva localități din județul Mureș, Milășel, Deleni, Ibănești, și într-o localitate din județul Harghita, în Bilbor. În gospodăria tradițională, oamenii, tot ce aveau nevoie pentru consumul lor, realizau în gospodăria proprie, inclusiv îmbrăcămintea și textilele de interior, erau realizate toate în gospodărie.
Ca orice alt obicei, și cultivarea cânepii s-a stins o dată cu apariția unor materiale noi, mult mai accesibile și ușor de procurat.
Roxana Man:
Cu cânepă s-a țesut mai mult și, exclusiv cu cânepă și in, până la jumătatea secolului al XIX-lea. De la jumătatea secolului al XIX-lea, cumva, costumul popular s-a modernizat și femeile au început să coase combinat bumbac și cânepă. Era foarte multă muncă, era foarte mult de lucru la realizarea unei cămăși care nu era doar cusută, era și țesută. Toate etapele, semănatul, recoltatul, topitul, melițatul, pieptănatul, tot, tot ce presupunea țesutul, durau un an întreg.
Expoziția poate fi vizitată astăzi și mâine, la Căsuța Reghinului din cadrul Festivalului Văii Mureșului. Evenimentul se desfășoară în comuna Răstolița.
Autor: Raluca Creț Radio România Tg.Mureș