Filă de istorie: Aviatorul Horia Agarici, „Salvatorul Constanței”
Aflat la comanda escadrilei 53, dislocată pe aerodromul Mamaia, eroul a avut misiunea apărării litoralului în timpului celui de-al Doilea Război Mondial.
Articol de AP, 13 iulie 2023, 14:42 / actualizat: 12 noiembrie 2024, 11:08
Născut la 6 aprilie 1911, în orașul elvețian Lausanne, Horia Agarici a fost unul dintre aviatorii de elită ai României în cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru faptele sale de vitejie, maiorul a fost supranumit „Salvatorul Constanței” sau “vânătorul de bolșevici”.
După o copilărie petrecută la Iași, Horia Agarici și familia s-au mutat la Brașov, unde tânărul a absolvit Liceul Doctor Ioan Meșotă. Ulterior, a urmat cursurile Școlii militare de ofițeri de aviație de la Cotroceni, pe care le-a finalizat în 1933.
După obținerea brevetului de pilot de război, în aprilie 1934, proaspătul aviator militar a activat în cadrul mai multor escadrile și a participat, cu gradul de locotenent aviator, la manevrele regale din anul 1938.
La 22 iunie 1941, din ordinul mareșalului Ion Antonescu, trupele române au trecut Prutul, marcând începutul unei lungi campanii, al cărei obiectiv a fost eliberarea unor teritorii ocupate de sovietici.
Aflat la comanda escadrilei 53, dislocată pe aerodromul Mamaia, Horia Agarici a avut misiunea apărării litoralului.
La 23 iunie 1941, de la bordul avionului său, eroul a contribuit decisiv la oprirea unui atac al unor bombardiere ale URSS asupra Constanței.
Remarcabila victorie a fost mediatizată de ziarele vremii și de Radiodifuziune.
Vitejia lui Horia Agarici l-a inspirit pe poetul Păstorel Teodoreanu, ale cărui versuri au fost puse pe note musicale de Gherase Dendrino pentru un șlagăr la modă în vara lui 1941:
“A plecat la vânătoare Agarici
A plecat ca să vâneze bolșevici … ”
Horia Agarici a fost decorat cu Medalia „Virtutea Aeronautică” clasa a treia, Ordinul „Coroana României” cu spade și cu spade și panglica Medaliei Virtutea Militară clasa a cincea și cu Crucea de Fier germană, fiind înaintat la gradul de căpitan aviator în ianuarie 1942.
După război, Horia Agarici este trecut în rezervă. În 1955, regimul comunist l-a degradat, asemeni altor aviatori care se remarcaseră pe frontul de Est.
În cele din urmă, eroul a fost întemnițat la Aiud ca deținut politic, fiind condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Eliberat prin grațierea generală din 1964, a fost reabilitat în 1965.
Horia Agarici a murit în ziua 13 iulie 1982 la Constanța, fiind înmormântat cu onoruri militare.
FOTO: Historia