Filă de istorie: Căderea Bastiliei, scânteia Revoluției franceze
În 1789, deviza manifestanţilor era “Libertate, egalitate, fraternitate!”.
Articol de AP, 14 iulie 2023, 07:52 / actualizat: 14 iulie 2023, 16:25
Ziua Franței este celebrată, în fiecare an, la data de 14 iulie. În 1789, la această dată, revoluţionarii ocupau fortăreaţa Bastilia, cel mai detestat simbol al tiraniei monarhice.
Absolutismul nu mai corespundea epocii moderne.
Deviza manifestanţilor era “Libertate, egalitate, fraternitate!”.
Revoluţia a căpătat o formă sângeroasă, cu 40.000 de decese, și culminând cu ghilotinarea regelui Ludovic al XVI-lea şi a reginei Marie Antoinette.
Visul revoluționarilor avea să devină realitate în 1792, când a fost proclamată Prima Republică franceză. Guvernarea a fost una haotică, marcată de regimul de teroare a lui Maximilien Robespierre, încheiată cu arestarea şi ghilotinarea sa în 1794, şi apoi cu venirea lui Napoleon Bonaparte la putere în 1799.
Punctul central al festivităților de 14 iulie este bulevardul parizian Champs-Elysées, unde se organizează parade militare fastuoase pe sub Arcul de Triumf.
Numărându-se printre cele mai avansate țări, Franţa a contribuit covârşitor la modernizarea Europei.
Franţa ocupă locul trei în topul partenerilor la export ai României. Dintre producătorii industriali francezi care activează pe piața autohtonă se remarcă în primul rând Renault, care a făcut din Dacia cel mai mare exportator al României. În sectorul financiar, Franţa este prezentă prin BRD, bancă deţinută de grupul francez Societe Generale. Carrefour, Auchan şi Decathlon sunt nume puternice în retailul local.
Importanța culturii franceze a crescut și a scăzut de-a lungul timpului, în funcție de puterea economică, politică și militară a Hexagonului în diverse etape. Mai cu seamă Parisul a jucat rolul de centru cultural al Europei începând din secolul al 17-lea, pentru ca în cel de-al 19-lea să devină unul de nivel mondial, dând tonul în literatură, tehnologie, științe sociale, modă, gastronomie și cinematografie.
Organizată inițial în Franța în 1982, Fête de la Musique a devenit, în timp, o zi a muzicii mondiale.