Ascultă Radio Vacanța Live

„Film în Sat” s-a întors la Peștișani

Imaginat de actorul Cuzin Toma chiar în localitatea în care a copilărit, „Film în Sat” își propune să prezinte atât spectatorilor din mediul rural, cât și vizitatorilor care vin special pentru eveniment, șase zile de activități culturale și cu invitați de seamă.

„Film în Sat” s-a întors la Peștișani
Foto: Facebook | Film în sat

Articol de AP, 31 iulie 2024, 13:39 / actualizat: 31 iulie 2024, 18:50

Cea de-a treia ediție de „Film în Sat” a luat startul la Peștișani – Gorj, locul în care a luat naștere festivalul care își propune să readucă arta și cultura înapoi la sat.

Imaginat de actorul Cuzin Toma chiar în localitatea în care a copilărit, „Film în Sat” își propune să prezinte atât spectatorilor din mediul rural, cât și vizitatorilor care vin special pentru eveniment, șase zile de activități culturale și cu invitați de seamă: proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu intrarea liberă, notează Radio România Oltenia.

În prima de zi de festival, peste 1.500 de participanți s-au putut bucura de o sesiune de jam session, de un concert cu celebrul Taraf de Caliu și de proiecții de film – premiera în România a scurtmetrajului „Document 56”, scris și regizat de Christopher Landry, în prezența regizorului, și „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, cu prezența actorilor Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu și Cuzin Toma. Ambele filme au fost prezentate de echipe și de criticul de film Irina Margareta Nistor, curatorul „Film în Sat”.

Festivalul continuă până duminică, pe 4 august, iar arta în toate formele ei va poposi în bătătură.

Joi, pe 1 august, va avea loc proiecția filmului „Moromeții 3”, în prezența echipei.

Stere Gulea semnează regia. În distribuție sunt Alex Călin, Horațiu Mălăele, Mara Bugarin, Olimpia Melinte și Iulian Postelnicu.

Lungmetrajul continuă povestea lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, devenit în anii ’50 un tânăr scriitor apreciat, care își trăiește viața și poveștile complicate de amor într-o atmosferă încărcată, viciată de suspiciune. Regulile ideologice sunt stricte, scriitorii sunt chemați să susțină linia partidului, să scrie despre avantajele și bunăstarea noii lumi. Niculae e pus în fața unei alegeri: dacă e parte din sistem va fi răsplătit, dar dacă nu, poate plăti cu libertatea și va fi tras pe linie moartă.

Celelalte seri de festival aduc publicului filme românești îndrăgite, de neratat sau de revăzut pe marele ecran din aer liber.

Miercuri, 31 iulie: „La drum cu tata„, regizor Anca Miruna Lăzărescu, cu: Răzvan Enciu, Ovidiu Schumacher, Alexandru Mărgineanu.

Vineri, 2 august: „Visul”, regizor Cătălin Saizescu, cu: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Serghei Mizil, Gloria Găitan.

Sâmbătă, 3 august: „Nesfârșit (California Dreamin’)”, regizor Cristian Nemescu, cu: Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Armand Assante.

Sub conceptul „Film în Sat”, evenimentele au reușit să pună pe harta turistică și culturală a României șase localități rurale, iar comuna Peștișani a fost oficial declarată stațiune turistică începând cu a doua ediție a festivalului.


Muzică de meditat, de dansat și de iubit

Miercuri seara, scena va fi acaparată de The Groovy Bastards, o trupă cu o energie contagioasă și o combinație eclectică de stiluri muzicale. Cu Ioana Vișinescu la voce, Andrei Bălașa la chitară, Theo Ionescu la tobe și Masha Enache la bass, aceștia au un sound atipic, care îmbină elemente din funk, rock, progressive, jazz, R&B și hip-hop. Semnătura lor constă în performanța live aparte, personalitățile colorate ale membrilor și stilul „fresh”, transpus în compoziții proprii.

Seara de joi se anunță la fel de eclectică, alături de Taraf Flamenco, o trupă unică în lume, care interpretează vechea muzică a Bucureștiului în ritmuri de lăutarie și flamenco. În 2022, la București, s-au reunit muzicieni din România și Argentina, în jurul unui repertoriu care împletește muzici spaniole, lăutărești și romanțe din vechiul București. Cu instrumente de la vioară și țambal, la cajon și chitară spaniolă, o solistă cu o voce care amintește de tânăra Maria Tănase (Ioana Tătărușanu) și un muzician argentinian (Lucas Molina), Taraf Flamenco zguduie granițele dintre muzicile lumii și creează o atmosferă ca la Buenos Aires, Sevilla, și Bucureștii secolului trecut, propunându-și să transforme scena festivalului într-o punte ce unește organic mai multe culturi care ajung să se exprime într-o limbă comună. 

Vineri, pe 2 august, publicul se poate bucura de un concert în care Damian Drăghici prezintă un proiect lansat în 2022 – Meditații Lăutărești, ce cuprinde moștenirea și meșteșugul a zeci de ani de căutare, muncă și dezvoltare continuă artistică ale artistului.

“Meditații Lăutărești reprezintă focul și ardoarea muzicii tradiționale lăutărești, atinsă de rădăcina meditativă a înțelepciunii arhaice a muzicii vechi.“

Damian îmbină aspecte sonore de rezonanță meditativă, introduce brilianța sa la nai și reinterpretează melodiile lăutărești celebre. Meditații Lăutărești aduce în prim plan piesele vechi, de baștină ale lăutarilor celebri români, care își cântau inima și viața. Printre acestea se numără “Șaraiman”, “Lume, lume”, “Sunt vagabondul vieții mele”, “Ileană, Ileană” și “La Ciolpani”.

Seara de sâmbătă va aduce un concert Mădălina Pavăl Orchestra, proiect inițiat de Mădălina Pavăl, o artistă multidisciplinară care își exprimă creativitatea prin muzică și diverse proiecte artistice, împreună cu Alexei Țurcan, un producător și compozitor talentat, iar împreună explorează și reinventează texturile muzicale clasice. Folosind instrumente precum quintetul de coarde, harpa și flautul, împreună cu ritmurile de dans și forța tribală a muzicii alternative, grupul oferă o fuziune vibrantă, pe care unii o pot numi world music, dar care pentru Mădălina și Alexei este o experiență care evocă rădăcinile culturale și geografice ale României – bucovineană, moldovenească, sud- dunăreană și balcanică. 


Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara lansează programul incluziv „Teatru pentru toți”
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 18:30

Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara lansează programul incluziv „Teatru pentru toți”

Primul spectacol din cadrul acestui program, „Zâna lebădă”, o poveste emoționantă și plină de magie, are loc în 28 ianuarie, ora 10.00....

Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara lansează programul incluziv „Teatru pentru toți”
CRAIOVA: Au început pregătirile pentru Târgul de Paște
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 15:30

CRAIOVA: Au început pregătirile pentru Târgul de Paște

Craiova se pregătește pentru Târgul de Paște, un eveniment special ce va transforma Parcul „Nicolae Romanescu” într-un spectacol de culori...

CRAIOVA: Au început pregătirile pentru Târgul de Paște
Zboruri TAROM dus-întors către Belgrad și Sofia, de la 199 de euro, începând cu 1 martie
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 15:00

Zboruri TAROM dus-întors către Belgrad și Sofia, de la 199 de euro, începând cu 1 martie

Pasagerii TAROM vor beneficia de prețuri promoționale pentru zboruri dus-întors către Belgrad și Sofia, între 1 martie și 31 mai (data...

Zboruri TAROM dus-întors către Belgrad și Sofia, de la 199 de euro, începând cu 1 martie
avion wizz aeroport brasov
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 12:30

Mai multe zboruri între Brașov și Londra

Între 31 martie și 26 octombrie, Wizz Air va opera mai multe zboruri pe ruta Brașov – Londra. Veste bună pentru brașovenii care vor să...

Mai multe zboruri între Brașov și Londra
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 12:08

Un al 5-lea concert, programat de André Rieu la Cluj-Napoca

Biletele pot fi achiziţionate începând de vineri, 17 ianuarie. Violonistul olandez André Rieu pregăteşte o serie de spectacole la BT-Arena din...

Un al 5-lea concert, programat de André Rieu la Cluj-Napoca
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 10:48

ANM prognozează temperaturi mai ridicate decât cele normale

Următoarele săptămâni vor fi caracterizate de un deficit de precipitaţii. Meteorologii prognozează temperaturi peste normalul perioadei în...

ANM prognozează temperaturi mai ridicate decât cele normale
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 10:36

Poiana Brașov. Condiții excelente pentru schiori. Se deschide și pârtia Lupului inferior

Stratul de zăpadă bătută de pe pârtie măsoară 50 de cm în cea mai mare parte a domeniului schiabil din Poiana Brașov, ajungând la 60 de cm...

Poiana Brașov. Condiții excelente pentru schiori. Se deschide și pârtia Lupului inferior
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 09:43

Atenţionare de călătorie: Precipitaţii şi pericol de inundaţii, în Sicilia

Aeroportul din Catania informează că zborurile pot fi redirecţionate sau anulate şi recomandă pasagerilor să contacteze compania aeriană...

Atenţionare de călătorie: Precipitaţii şi pericol de inundaţii, în Sicilia