Ascultă Radio Vacanța Live

Floarea Crăciunului: Legenda Crăciuniței

Crăciunița este o plantă ușor de îngrijit, foarte frumoasă mai ales atunci când avem nevoie de culoare în casă și inimă. Dar știai că această plantă are și o legendă?

Floarea Crăciunului: Legenda Crăciuniței
Foto: Radio România Brașov

Articol de M P, 25 decembrie 2024, 18:30

Istoria Crăciuniței a făcut-o simbol al credinței, al purității, al încrederii, informează Radio România Cluj.

Crăciunița a fost planta de leac a aztecilor, aceștia făcând tincturi și ceaiuri pentru combaterea febrei.

Preoții franciscani ajung să o folosească în cadrul ceremoniilor religioase, iar în 1828 devine o minune a Mexicului, fiind adusă aici de către ambasadorul SUA, Joel R. Poinsett. De aici, și numele de Poinsettia.

Există peste 100 de varietăți în întreaga lume.

Potrivit legendei, doi copii săraci au dorit să îi ducă lui Iisus, de Crăciun, un dar la biserică. Însă, fiind foarte săraci, tot ce au putut face a fost să culeagă niște crenguțe și frunze verzi de pe drum.

Deși ceilalți oameni și copii au râs de cadoul lor, frunzele cele verzi s-au transformat în steluțe roșii scânteietoare. Credința copiilor este răsplătită de Dumnezeu. De aceea, Crăciunița este un simbol al simplității și al lucrului dăruit din inimă, care poate bucura prin mesajul lui propriu-zis.

                                                            Crăciunița

Deși este printre cele mai ușor de îngrijit plante de apartamant, Crăciunița are o caracteristică specială: frunzele ei își schimbă culoarea în preajma Crăciunului, devenind o adevărată podoabă, numai bună de pus pe masă de Crăciun sau în oricare alt loc al casei, unde să-și poată arăta frumusețea.

Numele ei științific este Euphorbia pulcherrima și mai este cunoscută sub numele de Poinsettia. 

Poate că ți-ai închipuit de multe ori că Poinsettia are flori roșii. De fapt, Crăciunița face flori foarte mici, aproape nesemnificative, iar „petalele roșii” ce îi dau aspectul deosebit sunt, de fapt, frunze!

Crăciunița este, practic, un arbust, are frunze mari, late, adesea comparate cu stelele. În luna decembrie, frunzele i se colorează în culorile roșu, galben, crem sau roz.

Culorile rămân așa până la venirea primăverii. Deci, Crăciunița este un cadou ideal pentru evenimentele și sărbătorile de iarnă pentru că e colorată și plină de viață atunci când multe alte plante sunt în hibernare.

                                                  Îngrijirea Crăciuniței

Unde așezăm Crăciunița? Deoarece este o plantă sensibilă la mutări, trebuie să îi găsești un loc bun încă de la început.

În primul rând, iarna o vei așeza într-o cameră cu o temperatură de peste 15 grade sau în balcon, dacă temperatura nu scade sub 15 grade.

Vara va fi scoasă afară, într-un loc semiumbros.

Crăciunița nu are nevoie de lumină în exces, deci nu o expuneți în bătaia directă a razelor solare. Iarna însă, când soarele nu are atâta putere, o poți așeza fără griji într-un loc estic sau sudic.

                                             Cum udăm Crăciunița?

Nici la acest capitol Crăciunița nu are mari pretenții. Planta trebuie udată o dată la săptămână sau în fiecare zi cu puțină apă. Ceea ce îi poate fi fatal este acumularea de apă la bază, deci nu o udați în farfurie sau alt vas. Trebuie doar să menții pământul umed și ea îți va mulțumi prin coloritul exotic.

                                             Ce îngrășământ folosim?

Specialiștii susțin că Poinsettia are nevoie de un îngrășământ care să conțină molibden. Din fericire, acesta se găsește și în îngrășământul universal, deci îl putem folosi cu încredere. Însă fără îngrășământ, planta se va ofili!

                                Ce facem după înflorirea Crăciuniței?

În primăvară, Crăciunița intră în repaus. Cel puțin două luni nu îi vom administra îngrășământ și o vom uda mai rar. Tot acum, pentru a nu deveni foarte frunzoasă și inestetică, Crăciunița trebuie tunsă pentru a stimula creșterea noilor crenguțe.

Obiceiuri în a doua zi de Crăciun
Știri joi, 26 decembrie 2024, 09:30

Obiceiuri în a doua zi de Crăciun

A doua zi de Crăciun, sărbătorită pe 26 decembrie, este o continuare a bucuriei și tradițiilor specifice sărbătorii Nașterii Domnului. În...

Obiceiuri în a doua zi de Crăciun
schi postavaru primaria bv
Știri miercuri, 25 decembrie 2024, 16:30

Decalogul schiorului

În plin sezon de schi, turiștii sunt sfătuiți să respecte câteva reguli pe pârtii, pentru a evita situațiile neplăcute. Pentru a evita...

Decalogul schiorului
Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, în lume
Știri miercuri, 25 decembrie 2024, 13:30

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, în lume

Fiecare popor al lumii sărbătoreşte Crăciunul după obiceiuri şi tradiţii vechi de sute de ani, diferenţele fiind date, în principal, de...

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, în lume
masa de craciun rrbv
Știri miercuri, 25 decembrie 2024, 10:30

Excesele alimentare, pericolul din perioada sărbătorilor

Sfaturi care să ne ajute să ne bucurăm de preparatele tradiționale fără să îi producem organismului un prejudiciu. Când vorbim despre...

Excesele alimentare, pericolul din perioada sărbătorilor
Știri miercuri, 25 decembrie 2024, 07:30

Sărbătoarea Crăciunului, praznicul Nașterii Domnului

Creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului, zi cunoscută popular drept Crăciunul. În cursul dimineții, credincioșii participă la Liturghie,...

Sărbătoarea Crăciunului, praznicul Nașterii Domnului
Știri marți, 24 decembrie 2024, 16:30

Obiceiuri de Crăciun: Împodobirea bradului

Împodobirea bradului este, astăzi, una din cele mai iubite tradiții, atât la oraș, cât și la sat. În noaptea de Crăciun, copiii primesc...

Obiceiuri de Crăciun: Împodobirea bradului
Știri marți, 24 decembrie 2024, 16:23

Se circulă în condiții de iarnă în zona montană din centrul țării

Șoferii sunt sfătuiți să plece la drum numai dacă au mașinile echipate corespunzător. Atenție, șoferi! Ninge abundent în zona montană din...

Se circulă în condiții de iarnă în zona montană din centrul țării
Știri marți, 24 decembrie 2024, 14:30

Istorie, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în România

O tradiţie a românilor arată că în apa în care se spălau înainte de Crăciun puneau o nucă şi un ban, crezând că astfel vor fi...

Istorie, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în România