CONSTANȚA: De Bobotează, crucea a fost prinsă de un scafandru de luptă | FOTO
Mii de credincioși au sărbătorit astăzi Boboteaza la Constanța, pe o vreme mai curând de primăvară. Copii însoțiți de părinți sau bunici, tineri, adulți și vârstnici au asistat la slujbă, au luat apă sfințită și s-au rugat pentru un an mai bun.
Articol de Doina Sîrbu, 6 ianuarie 2024, 19:05 / actualizat: 6 ianuarie 2024, 21:32
Ceremoniile religioase au început de dimineață în bisericile din întreaga țară, când a fost oficiată Sfânta Liturghie. În jurul Catedralei Arhiepiscopale din Constanța s-au strâns în orele următoare mii de credincioși. Aceștia au avut ocazia să ia agheasmă din butoaie mari de lemn, așezate pe care trase de boi, măgari și cai, frumos decorate și atelajele și animalele, cu motive tradiționale și însoțite de îngrijitori și de oameni în costume populare. Aproape de prânz s-a pornit în procesiune către Portul turistic Tomis. În față, fanfara militară, urmată de soborul de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, apoi mulțimea de credincioși. Pe margine, jandarmii care s-au asigurat că oamenii nu se vor călca în picioare. În Portul Tomis, o mare de oameni. Slujba a continuat pe scena amenajată lângă mare. Credincioșii, cu gândul la un an mai bun.
Cu ce gânduri începeți anul?
“De a-mi realiza planurile pentru noul an și să-mi fie bine. În plan general, aş vrea să se înţeleagă lumea mai bine”, ne-a mărturisit o tânără.
Cum vedeţi anul 2024?
“Să formăm un grup unit de oameni”, a spus altcineva.
A urmat sfințirea apelor mării, pentru care Arhipiscopul Tomisului a urcat pe o șalupă militară, de unde a aruncat în apă, în bazinul portului turistic, trei cruci de lemn. Peste 30 de tineri au avut îndrăzneala să sară în mare după ele. Unul dintre câștigători, un scafandru militar din Constanța, în vârstă de 28 de ani, ne-a spus că îi va da crucea bunicii sale.
“Sunt scafandru de luptă. Anul trecut am mai fost o dată, dar nu am fost la fel de pregătit. Cred că am fost aproximativ 30 de tineri din diferite ramuri sportive și job-uri, dacă pot să zic așa. A fost foarte frumos. Competiție, apa rece care ne-a pus în dificultate, dar mulțumesc lui Dumnezeu că a fost totul ok”, spune Szczepanski Arkadiusz.
Îi sfătuiți și pe amatori, pe cei care nu au pregătire să se arunce în apă?
“Da, cu siguranță, doar că din punctul meu de vedere ar trebui să citească puțin despre chestia asta, să nu se îmbolnăvească sau să pățească multe alte accidente din cauza temperaturilor scăzute. După calculele noastre și ce am măsurat astăzi, ar fi undeva la 7 grade”, a mai spus Szczepanski Arkadiusz.
Ce veți face cu crucea?
“O voi da bunicii mele”, ne-a mai mărturisit Szczepanski Arkadiusz.
Ceremonia de Bobotează s-a încheiat cu mesajul către credincioși al Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
“Ziua de Bobotează a anului 2024! Neobișnuit de caldă, dar e darul lui Dumnezeu și soarele și luna și stelele, cum spune rugăciunea și căldura și frigul. Noi nădăjduim să vină iarna după aceste zile, dar acum ne bucurăm de sfințenie. Sfințenia acoperă toate anotimpurile și apa sfințită este un mare dar de la Dumnezeu pentru că înnoiește acest dar în fiecare an și cum spune rugăciunea, pământul și marea își împart bucuria. Să ne bucurăm și noi astăzi, după ajunarea de ieri, astăzi avem dezlegare la bucuria bucatelor după ce am luat apa sfinţită. Să luăm în fiecare an, să simțim fiorul credinței când luăm apa sfințită, pentru că este plină de darurile Sfântului Duh, de aceea nici nu se strică niciodată. Vă doresc tuturor celor ce participați cu sufletul și cu dragostea de Dumnezeu și de semeni la această sărbătoare, să simțiți fiorul bucuriei și al prezenței Duhului Sfânt. Sărbătoare să fie în sufletul fiecărui român. La mulți ani! Să trecem anul cu această apă sfințită și să ne întâlnim cu ea și în anul viitor, pe 5 şi pe 6 ianuarie, în 2025”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
La Medgidia, crucea a fost prinsă de vicecampionul mondial la înot în ape înghețate, Cristian Tranulea.
Redactor, foto: Bogdan Comşa