Orașul Tulcea va avea un Rosarium, amenajat pe malul Lacului Ciuperca | FOTO
Proiectul peisagistic se va întinde pe o suprafață de 5.330 de mp și fost realizat de unii dintre cei mai respectați arhitecți peisagiști din țară.
Articol de Adina Sîrbu, 22 octombrie 2023, 17:35 / actualizat: 23 octombrie 2023, 18:43
La Tulcea, pe peluza situată între Insulă și Moara de vânt, va fi realizată o grădină cu mii de trandafiri.
Proiectul peisagistic se va întinde pe o suprafață de 5.330 de mp și fost realizat de unii dintre cei mai respectați arhitecți peisagiști din țară.
Rosarium-urile, adevărate colecții formate din trandafiri din diverse soiuri, sunt amenajări peisagistice spectaculoase, proiectate sub forma unor grădini publice în care se află și alte aranjamente florale şi arboricole.
În orașele care dețin astfel de grădini încântătoare de trandafiri, acestea au devenit repere urbanistice foarte apreciate de locuitori, așa cum este cazul Rosarium-ului Grădinii Botanice din Iași sau a celui din Timișoara, cunoscut sub denumirea de Parcul Rozelor, amenajat în anul 1891.
Pentru crearea Rosarium-ului tulcean se vor planta: 7.450 de fire de trandafir din 150 de soiuri (precum Le Rouge et Le Noir, Claude Monet, Chicago Peace, Blue Moon, Imperatrice Farah, Black Velvet, Las Vegas, Diana Princess of Wales, Monica, Queen Elizabeth, Forever Young, Leonardo da Vinci, Paul Scarlet, Nineta Amber, Black Baccara, Belami etc.); 52 de arbori (arțari argintii); 888 de arbuști și 589 de plante erbacee perene.
Terenul va fi dotat cu sistem de irigație prin picurare și aspersie, iar grădina va fi mobilată cu 75 bănci. Aleile nu vor fi betonate, ci formate din pietriș compactat cu nisip. Va fi modernizat și sistemul de iluminat, astfel încât Rosarium-ul să încânte privirile vizitatorilor și pe timpul nopții.
Grădina astfel amenajată va avea nevoie doar de întreținere, fără a fi necesară înlocuirea anuală a plantelor, întrucât trandafirul este o plantă perenă.
În vederea pregătirii terenului pentru amenajare, a fost necesară transplantarea celor 19 pini aflați în acest perimetru: 10 sunt relocați în parcul Veolia și 9 în Parcul Personalităților.
Transplantarea s-a făcut cu respectarea tuturor obligațiilor pentru protecția mediului, în această privință fiind purtată o corespondența cu Agenția pentru Protecția Mediului încă din luna iunie.
Prin acest proiect, orașul se va îmbogăți cu un reper care, asemenea tuturor grădinilor urbane, va fi martorul tăcut al multor povești ale generațiilor de tulceni – se mai arată în comunicat.
FOTO: Consiliul Județean Tulcea