HUNEDOARA: Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa se pregătește pentru spectacole tematice
Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa este cel mai bine păstrat amfiteatru antic de pe teritoriul țării.
Articol de Mihaela Ioncelescu, 18 septembrie 2023, 09:44 / actualizat: 18 septembrie 2023, 11:02
Lucrările conservare şi restaurare de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa prevăd ca o parte din amfiteatru să poată fi folosită chiar şi pentru spectacole tematice. La aceste evenimente vor putea asista, din gradene speciale şi de pe arenă, circa 750 de spectatori.
Lucrările, demarate aici, se vor încheia la mijlocul lunii noiembrie, au dat asigurări reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara și specialiștii care se ocupă de acest proiect.
“Componenta aceasta de conservare și restaurare a ruinei presupune în primul rând oprirea proceselor de deteriorare, parte din ele sunt cauzate chiar de intervențiile de restaurare realizate în anii ‘60, când s-a folosit mult mortarul de ciment. Astăzi, sigur știm că mortarul de ciment e nociv în raport cu zidăriile antice, provoacă deteriorări chimice și fizice, deci va trebui să eliminăm mortarele atât cât se poate, să le înlocuim cu mortare de restaurare, pe bază de var și nisip, să facem completări la zidărie acolo unde s-au petrecut surpări, prăbușiri de parament, deci fața zidului”, spune arhitectul Ștefan Bâlici.
Partea de punere în valoare a monumentului presupune recuperare a caracterului antic al acestuia, adică acela de amfiteatru unde se petreceau spectacolele. În acest sens este prevăzută montarea unor structuri metalice ușoare, sub forma unor gradene cu bănci pentru spectatori, fără ca acestea să se suprapună sau să atingă zidurile antice, tocmai pentru a le proteja.
“Pentru noi, cel mai important lucru a fost protejarea monumentului antic și împreună cu proiectantul, Institutul Național al Patrimoniului, am reușit să găsim această variantă cu structură metalică, care nu afectează sub nicio formă monumentul antic și care respectă una din condițiile finanțării europene, care este cea de organizare de evenimente în amfiteatru”, spune vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Alin Țambă.
Proiectul de restaurare a amfiteatrului din fosta capitală a Daciei Romane este finanțat cu fonduri europene în valoare de peste 21 de milioane de lei.