„Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea”, la Muzeul de Etnografie Brașov
Expoziția cuprinde cămăși femeiești și bărbătești din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru arealul multietnic al zonei Rupea.
Articol de Răzvan Tirea, 10 noiembrie 2023, 18:23 / actualizat: 12 noiembrie 2023, 15:16
„Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” este noua expoziție pe care brașovenii și turiștii o pot vedea la Muzeul de Etnografie Brașov.
Expoziția cuprinde cămăși femeiești și bărbătești din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru arealul multietnic al zonei Rupea.
Vor putea fi admirate cămăși din localități precum Mateiaș, Paloș, Viscri sau Racoș, informează Radio România Brașov.
Dintre riturile de trecere din ciclul vieții, în zona Rupea se evidențiază „nunta cu călărași”, un ansamblu de acte ritualice deosebit de complexe prin semnificațiile lor, care antrenează întreaga comunitate. Fiecare dintre actanții principali poartă piese vestimentare cu evidente delimitări de statut.
Astfel, în cadrul expoziției este reconstituită o scenă de nuntă din localitatea Fântâna, unde sunt prezentate costume ritualice, respectiv mireasa cu „borte” și „păuni”, care poartă două cămăși: una de fată cu „fodori” și una de femeie, mirele cu „vâstră”, cămașă cu „bențe” și pieptar brodat, precum și nănașa, care poartă ia de nevastă cu „pui peste umere” și „pumnași întorși”, iar pe cap „vălitoarea cu ace” și înfășurată cu „brobodelnic”.