IAȘI: Festivalul „Dans, Artă, Multidisciplinaritate”, la final
D.A.M devine un eveniment consacrat în peisajul cultural ieșean.
Articol de AP, 6 iulie 2023, 16:18 / actualizat: 6 iulie 2023, 18:32
Înainte de vacanță, Iașul a respirat, timp de 8 zile, dans contemporan, relatează Radio Iași.
Cea de-a treia ediție a Festivalului „Dans, Artă, Multidisciplinaritate” a fost organizată de Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași și coordonat de conf. univ. dr. Lorette Enache, de la Secția Coregrafie.
Evenimentul devine unul consacrat în peisajul cultural al capitalei istorice a Moldovei.
„Eu sunt al 3-lea an aici și am avut de fiecare dată, la fiecare ediție, surprize extraordinar de plăcute. A fost o ediție cu propuneri foarte diverse, realizate de performeri cu experiențe diverse și cu vârste diverse. Asta este, probabil, bine, pentru că de un plus de efervescență manifestărilor și dă încredere celor care au evoluat”, declară prof. univ. dr. Raluca Ianegic, un nume apreciat în dans și în dansul contemporan.
Potrivit acesteia, fenomenul dansului contemporan este în plină dezvoltare.
„Este un fenomen care corespunde întru totul uneia dintre direcțiile enunțate pe afiș, multidisciplinaritate. Iată, dansul contemporan în locuri neconvenționale, la orele cele mai diverse, cu un public oprindu-se și noaptea, în jurul orei 11:00 ori 12:00, pentru a vedea manifestări în spații extrem, extrem de diverse. Și, sunt foarte bucuroasă că totalitatea reprezentațiilor sunt adaptate perfect spațiului de evoluție. Este în această multidisciplinaritate, în această artă care se desfășoară în cadrul D.A.M.-ului, o pendulare extraordinar de interesantă între spectacolul coregrafic din spațiu convențional al scenei și performance-ul din alte locuri deosebit de interesante ca poziționare citadină”, adaugă Raluca Ianegic.
„Cred că după o serie de experiențe și prin artele performative și prin dialogul cu noile tehnologii ale scenei, cu proiecțiile, cei mai mulți artiști mi se pare sau, mă rog, artiștii care deja au explorat lucrurile astea mi se pare că se întorc, de fapt, înapoi la dans, la corp, la vibrația corpului, la relația cu spațiu, la relația cu partenerul și la relația cu o poveste, cu o emoție. Sunt și multe, multe exemple de coregrafii care merg mai înspre abstract, însă remarc totuși că emoția, în cele mai multe din spectacolele pe care eu le văd, poate și pentru că le plac și de-aia le și caut pe astea, lucrează foarte mult cu emoții, așa cum am văzut și la Juan Luque Cruz în „Nomad” și la alte spectacole din această ediție a D.A.M.„, a punctat profesorul Liviu Dospinescu de la Universitatea Laval, din Canada.
FOTO: Radio Iași/Amina Elena Iacob & David Dumbravă