IGSU: Număr record de intervenții în ultimele 24 de ore
Peste 1.500 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD.
Articol de AP, 26 iulie 2023, 16:09 / actualizat: 26 iulie 2023, 18:49
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță, miercuri, un număr record de intervenții în decursul a 24 de ore.
„Prima zi din an când numărul situațiilor de urgență gestionate de pompierii salvatori, la nivel național, depășește pragul de 2.000!”Prima zi din an când numărul situațiilor de urgență gestionate de pompierii salvatori, la nivel național, depășește pragul de 2.000!
Mai bine de 1.500 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, 124 de incendii au fost stinse de pompieri, iar peste 440 alte situații de urgență reprezintă misiunile gestionate ieri, 25 iulie 2023, de colegii noștri”, potrivit unui mesaj al IGSU postat pe Facebook.
„Un efort deosebit a fost concentrat pentru gestionarea efectelor generate de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase. Astfel, în ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit în 113 localități din 15 județe regăsite în jumătatea de Nord a țării (AB, AR, BC, BH, BN, CS, CJ, HD, HR, MM, MS, SJ, SM, SV și TM) pentru limitarea și înlăturarea efectelor vremii nefavorabile prognozate în această perioadă.
Totodată, avertizarea populației din zonele vizate de avertizările hidrometeorologice s-a realizat prin intermediul celor 26 mesaje text transmise în 16 județe din țară, prin sistemul RO-ALERT”, adaugă Inspectoratul.
„Majoritatea solicitărilor de sprijin au fost primite pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil, autoturisme sau clădiri, 250 astfel de situații fiind gestionate cu promptitudine. Evenimentele s-au soldat cu pagube materiale însemnate, 111 autoturisme, 36 de case și 14 blocuri fiind avariate. De asemenea, copacii doborâți de vânt au blocat temporar traficul feroviar pe magistrale din județele Bistrița-Năsăud, Brașov și Hunedoara”, mai transmit reprezentanții IGSU.
„La acest moment, singurele intervenții în desfășurare sunt cele ale echipelor specializate aparținând operatorului de distribuție și furnizare a energiei electrice, pentru remedierea situațiilor semnalate, în cel mai scurt timp. Important de menționat este și faptul că în prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor hidrometeorologice.
Urmează încă o zi de foc în Sudul României, în timp ce județele din centrul și Nordul țării rămân în continuare sub incidența prognozelor de instabilitate atmosferică. Țineți cont de sfaturile noastre!
Consultați ghidurile CANICULĂ și FURTUNĂ disponibile pe platforma națională de pregătire în situații de urgență și fiți prevăzători!”, îndeamnă IGSU.
O femeie a murit miercuri, pe DN67C Transalpina, în județul Alba, după ce un copac a fost doborât de vânt peste mașina în care aceasta se afla.
În vehicul se mai afla un bărbat, care este conștient și a suferit răni minore, relatează Radio România Actualități.
Alte 14 autoturisme au rămas blocat în zonă. Vijelia a doborât mai mulți arbori pe carosabil.
Forțele de intervenție au fost mobilizate la fața locului.
„Se preconizează ca intervenţia să mai dureze câteva ore, context în care recomandăm cetăţenilor care intenţionează să circule pe DN 67C să îşi amâne călătoria sau să ia in calcul alte rute”, au precizat reprezentanţii IPJ Alba.
Autorităţile au transmis miercuri un mesaj RO-Alert în zone din Alba şi Vâlcea pentru evitarea circulaţiei rutiere din cauza riscului ca alţi arbori să cadă.
„A fost transmis un mesaj prin sistemul RO-Alert pentru U.A.T. Şugag şi localitatea Voineasa (Vâlcea) pentru evitarea circulaţiei rutiere până azi la ora 18, din cauza riscului de a cădea alţi arbori pe DN 67C, în amonte de Popasul Regelui”, a anunţat miercuri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba.
Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat, miercuri, avertizările de vreme la extreme.
La rândul său, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a avertizat asupra riscului de inundații în mai multe zone din țară.
Valabil de miercuri (ora 14:00) și până joi dimineaţă (ora 7:00), codul portocaliu vizează râuri din bazinul hidrografic Olt, în judeţele Braşov, Harghita, Sibiu, Vâlcea şi Argeş.
Totodată, în același interval de timp, este valabil un Cod galben, pentru care au fost puse în gardă prefecturile județelor Maramureş, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Harghita, Alba, Mureş, Braşov, Sibiu, Hunedoara, Arad, Gorj, Caraş Severin, Mehedinţi, Covasna, Vâlcea, Argeş, Dolj, Olt, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Galaţi, Botoşani, Constanţa şi Tulcea.
FOTO: IGSU