CARAȘ-SEVERIN: A fost deschis un nou traseu turistic de creastă pe Cheile Caraşului
Traseul de creastă în lungime de doi kilometri din Cheile Caraşului care face legătura în circuit închis între podul rutier de la Caraşova, Cetatea Turcului, Poiana Prolaz, punctele de belvedere şi comuna Caraşova a fost finalizat şi deschis turiştilor, a precizat pentru Radio România Reşiţa directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca.
Articol de Valentina Adam, 27 iulie 2023, 07:56 / actualizat: 27 iulie 2023, 8:58
Potrivit lui Nicolae Ifca, acest traseu turistic este realizat în colaborare cu Serviciul Salvamont Semenic şi un ONG din Caraşova.
Cheile Carașului au statut de rezervație naturală aparţinând Parcului Național Semenic-Cheile Carașului și alcătuiesc o arie protejată, de interes naţional, întinzându-se pe o suprafață de 578 ha, în Munții Aninei, la confluența pârâului Comarnic cu râul Caraş şi comuna Caraşova.
Parcul Național Semenic-Cheile Carașului are o suprafață totală de circa 36.214 ha, cuprinzând mai multe rezervații naturale, precum: Peșterile Comarnic și Popovăț, Lacurile Buhui, Marghitaș, Gozna, Trei Ape, Izvoarele Nerei și ale Carașului.
Lungimea cheilor este de aproximativ 18–19 km, cu pereți care se ridică la 150–250 m deasupra văii și cu numeroase peșteri ale căror intrări sunt situate la înălțimi diferite față de vale.
Cheile Carașului se numără printe cele mai lungi și sălbatice chei din România și reprezintă două sectoare de chei despărțite de Lunca Prolazului, loc în care versanții s-au retras pentru a face loc celor câtorva sălașe și gospodării de pe malurile râului Caraș.
Aceste chei formează unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din sud-vestul României, având forma unor canioane care cuprind nenumărate specii de plante și animale, alături de păduri de fag, care, în special toamna, reprezintă un peisaj mirific.
Foto
Sursa foto: Administraţia PN Semenic-Cheile Caraşului