În pensiunile din Apuseni se fac ultimele pregătiri pentru noaptea de Anul Nou
Gospodarii au pregătit bucate tradiționale, dar şi pălincă sau secărică, ce are reputaţia de a fi un adevărat whiskey moţesc.
Articol de M P, 30 decembrie 2023, 14:00
Se fac ultimele pregătiri în pensiunile din Munţii Apuseni pentru noaptea de Anul Nou.
Sunt aşteptaţi turişti din toată ţara, iar accentul este pus pe păstrarea tradiţiilor, informează Radio România Actualități.
Una dintre tradiţiile din Ţara Moţilor este organizarea unui foc de tabără cu cetină de brad. Dincolo de distracţie, acest foc are un rol ritualic. Practic, este vorba să fie arse lucrurile rele din anul care se încheie şi să-l întâmpinăm cu căldură pe anul care se naşte.
Există şi tradiţii culinare care au fost păstrate în diferite zone din Munţii Apuseni.
Astfel, gospodarii pregătesc purceluş la cuptor, vânat sau sarmale. Există şi plăcintele moţeşti, care sunt cunoscute deja în toată Transilvania pentru savoarea lor.
Există şi vinuri care au fost aduse de pe Valea Târnavelor, dacă vorbim de cele albe sau de pe Valea Mureşului, dacă vorbim de vinurile roşii, care vor fi puse în pensiuni pe masa de Revelion.
Gospodarii au pregătit şi pălincă sau secărică, ce are reputaţia de a fi un adevărat whiskey moţesc, pentru că reţeta acestei băuturi este aproape identică cu cea a whiskey-ului din America de Nord, acolo unde emigranţii transilvăneni din secolul al XIX-lea au descoperit această băutură.