Incursiune în prăvăliile de modă și cafenelele Brașovului de altădată
Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului își invită oaspeții, în vacanța de vară, într-o scurtă incursiune în prăvăliile de modă și cafenelele Brașovului din rafinata perioadă numită La Belle Epoque.
Articol de Răzvan Tirea, 7 august 2023, 10:03
Pălării cochete, pantofi migălos lucrați, mănuși elegante. Sunt doar câteva dintre accesoriile vremurilor de odinioară ce, alături de câteva imagini de epocă și un costum recreat din moda de altădată, refac un crâmpei din viața brașovenilor sfârșitului de secol XIX, început de secol XX. În așa numita perioadă Belle Epoque.
Toate acestea în expoziția „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară”.
„Această expoziție este rodul documentării și cercetării colectivului Muzeului de Etnografie, care prin diverse metode valorifică moștenirea culturală a vechilor brașoveni. Ea este dedicată epocii de eleganță, de rafinament și prosperitate pe care au cunoscut-o strămoșii noștri”, a precizat managerul Muzeului de Etnografie, Alexandru Stănescu.
În cumpăna secolelor XIX și XX, numitorul comun pentru tot ce însemna viață socială îl reprezenta modelul vienez.
În 1884, Alexander Drechsler deschidea prima cafenea aranjată după model vienez, la parterul Institutului de Pensii, de pe Buleverdul Rudolf, actuala clădire a Rectoratului, din Livada Poștei.
Locuri în special pentru socializarea domnilor, în care se puneau la cale afaceri, cafenelele aveau și vitrine exterioare, în care se servea, de exemplu, înghețată pentru doamne.
Cafenelele erau foarte căutate în acea vreme, însă brașovenii nu ieșeau oricum din case, ci îmbrăcați după un cod bine definit, dictat tot de modelul vienez.
„În momentul când ieșeau pe stradă, și doamnele, și domnii purtau pălărie, în mod obligatoriu. Nu exista să nu ai capul acoperit, gulerul încheiat și pus în ordine, cămașa scrobită. Purtau cravată, iar doamnele, bineînțeles, purtau pălării. De altfel, perioada «Belle Epoque» este una cu pălării absolut spectaculoase, cu foarte multe flori, adevărate grădini suspendate. Chiar și vara, peste cămașă sau peste bluză – la doamnă peste rochie – se purta în mod obligatoriu o haină de exterior. Domnii purtau redingotă, purtau de asemenea jachete. Doamnele, de asemenea, foarte important de spus este că își acopereau cât mai mult din piele. Adică purtau mănuși în mod obligatoriu, în public. Majoritatea personelor, mai ales doamnele, purtau bluzele cu gât înalt, cu dantelă acoperit. Așadar, când ieșeai în public, într-adevăr, trebuia să fii cât mai decent și cât mai elegant”, a spus specialistul Institutului de Istorie a Artei „George Oprescu” București, Raluca Partenie.
Astfel de vestimentații erau furnizate de atelierele din oraș, pe atunci, foarte multe.
“Cetatea Brașovului era plină de ateliere de meșteri și meșteșugari – pălărieri, pantofari. Erau ateliere de umbrele, de accesorii, erau saloane de modă, așa se numeau magazinele unde doamnele își achiziționau confecții și accesorii pentru ținutele lor”, a explicat Oana Țigănuș, curator al expoziției.
Belle Epoque avea să se destrame odată cu primele bubuituri ale tunurilor ce anunțau începutul Primului Război Mondial.
În expoziție, vizitatorii vor putea vedea și caseta de argint pentru bijuterii care decora în perioada interbelică Salonul de Muzică și Biblioteca Reginei Maria din Castelul Bran.
Expoziția poate fi vizitată în lunile august–septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00–18:00.
Sursa foto: Radio România Brașov FM