Industria turismului, la nivelul de dinaintea pandemiei
Europa a fost cel mai vizitat continent.
Articol de AP, 23 ianuarie 2025, 10:11
Aproximativ 1,4 miliarde de oameni au călătorit internațional în 2024, arată datele publicate de Organizația Mondială a Turismului (UNWTO).
Numărul este similar celui din 2019, anul de dinaintea izbucnirii pandemiei de Covid, potrivit Radio România.
Cheltuielile totale în industria turismului s-au cifrat la 1,9 trilioane de dolari, ceea ce indică o cheltuială medie de peste 1.000 de dolari pentru fiecare turist.
Europa a fost cel mai vizitat continent, cu 747 de milioane de turiști în 2024, conform UNWTO.
Numărul este impresionant, în condițiile în care că războiul în desfășurare dintre Rusia și Ucraina a ținut turiștii departe de anumite părți ale regiunii, notează organizația.
Franța a fost cea mai vizitată țară din lume în 2024, cu 100 de milioane de turiști, potrivit cifrelor recent publicate de consiliul turistic al țării. Spania s-a clasat pe locul al doilea, cu 98 de milioane de turiști.
„2024 a fost un an excepțional pentru turismul francez, promițând perspective excelente pentru 2025!”, a transmis Atout France, departamentul național de marketing turistic al Franței, într-un comunicat citat de CNN Travel.
Declarația a menționat Jocurile Olimpice de vară din 2024, redeschiderea emblematicei catedrale Notre Dame din Paris și aniversarea a 80 de ani de la debarcarea din Normandia ca fiind trei evenimente majore care au atras turiști în Franța anul trecut.
Între timp, UNWTO raportează că 316 milioane de oameni au călătorit în Asia și Pacific în 2024, 213 milioane în Americi, 95 de milioane în Orientul Mijlociu și 74 de milioane în Africa.
Nu au fost furnizate date despre turismul în Antarctica.
Țări mici, câștiguri mari
Nu doar marile destinații turistice au înregistrat creșteri ale numărului de turiști.
În Orientul Mijlociu, Qatarul a înregistrat o creștere impresionantă de 137% a vizitatorilor.
O mare parte din acest succes s-a datorat investițiilor în infrastructură. Qatar Airways a fost desemnată cea mai bună companie aeriană din lume în 2024, iar Aeroportul Internațional Hamad din Doha a obținut titlul de cel mai bun aeroport din lume.
Alte țări mai mici s-au bucurat de succese remarcabile în turism anul trecut, inclusiv Andorra (micro-stat situat la granița dintre Franța și Spania), Republica Dominicană, Kuweitul, Albania și El Salvador.
Perspective pentru industria turismului în 2025
Turismul global nu doar că a revenit la nivelurile anterioare, ci pare să fie pe o traiectorie ascendentă.
Spania, a doua cea mai vizitată țară din lume, a fost martora unor mișcări anti-turism majore în 2024.
Proteste au fost organizate de locuitorii din Barcelona și din Insulele Canare. Municipalitatea din Sevilla analizează introducerea unei taxe de intrare în oraș.
În Italia, care a înregistrat o creștere anuală de 23%, orașele populare precum Veneția și Florența au interzis grupurile mari de turiști.
În întreaga Peninsulă, măsurile de prevenire a supraaglomerării turistice au luat diverse forme, inclusiv interzicerea înotului pe timp de noapte, utilizarea unor „semafoare” pentru a indica aglomerația într-o zonă și reguli care interzic rezervarea spațiilor de plajă cu umbrele cu o noapte înainte.
În raportul său anual, grupul de experți al UNWTO a avertizat că „echilibrarea creșterii și a sustenabilității va fi esențială în 2025” și a recomandat „descoperirea destinațiilor mai puțin cunoscute”.
Atout France și-a moderat entuziasmul pentru poziția de lider mondial în turism, declarând că obiectivul său este „să facă din Franța principala destinație mondială pentru turism sustenabil”.