Judeţul Harghita, Regiune Gastronomică a Europei în 2027
„Judeţul Harghita te surprinde cu peisajul, cu patrimoniul, cu moştenirea şi cu vitalitatea lui. Poate că această vitalitate este ceea ce asigură ca fermele mici, biodiversitatea şi gastronomia sănătoasă să existe”, spune fondatoarea World Region of Gastronomy Award.

Articol de AP, 6 februarie 2025, 21:49
Judeţul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027 din partea Institutului Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT), în cadrul unui eveniment festiv care a avut loc la Miercurea-Ciuc.
„Judeţul Harghita te surprinde cu peisajul, cu patrimoniul, cu moştenirea şi cu vitalitatea lui. Poate că această vitalitate este ceea ce asigură ca fermele mici, biodiversitatea şi gastronomia sănătoasă să existe. Acestea sunt fundamentul perfect pentru destinaţiile gastronomice sustenabile. Prin devotament, producătorii, fabricanţii de brânzeturi, festivalurile, toată lumea, toţi sărbătoresc această moştenire şi acele valori care se regăsesc în această regiune. Judeţul Harghita este admirabil şi este foarte gustos să explorăm acest judeţ. Este mai mult decât pregătit să fie regiunea gastronomică a Europei în 2027”, a apreciat fondatoarea World Region of Gastronomy Award, citată de Radio România.
Diane Dodd a menţionat că, după primirea titlului, judeţul va căpăta vizibilitate şi aceasta este o ocazie pentru ca toţi cei implicaţi să colaboreze şi să facă mai mult pentru comunitate.
„Ochii lumii se îndreaptă spre dumneavoastră. Este o ocazie să străluciţi”, a adăugat preşedinta Diane Dodd.
Potrivit Agerpres, desemnarea Harghitei ca Regiune Gastronomică Europeană în 2027 reprezintă o oportunitate şi pentru localităţile judeţului, care au început deja pregătirile pentru a promova gastronomia zonei.
Autoritățile au în vedere și „o reformă gastronomică”, astfel încât aromele şi gusturile vechi să fie prezentate într-o formă nouă, contemporană.