BRAȘOV: Cursuri de inițiere în tainele ceramicii de Horezu
Ceramica de Horezu este recunoscută prin câteva elemente specifice.
Articol de Răzvan Tirea, 27 ianuarie 2024, 19:30 / actualizat: 28 ianuarie 2024, 10:35
La Brașov, localnicii și turiștii nu se relaxează doar pe pârtii, ci și în cadrul cursurilor de inițiere în tainele ceramicii de Horezu.
Pentru aceastea, la poalele Tâmpei a sosit, special din Vâlcea, artistul-ceramist Mihai Bîscu.
Intrată în patrimoniul cultural UNESCO pentru vechimea și frumusețea ei, fabricarea ceramicii de Horezu este un meșteșug care îi încântă mai ales pe copii.
Mihai Bîscu a enumerat câteva din tainele meșteșugului:
„Frământ pământul să se omogienizeze și fac bulgări pentru fiecare copil. Își va face fiecare copil câte un obiect din ceramică, pe roata olarului. Aici nu, dar în ceramica noastră de Horezu, mai urmează decoratul, răzuitul, arsul de două ori la cuptor. Deci sunt foarte multe etape. Lutul pe care îl vedeți acum a fost deja pregătit de mine”.
Ceramica de Horezu este recunoscută prin câteva elemente specifice.
”Ceramica de Horezu are specific decorul și ustensilele de decor care sunt unice în lume. Pentru asta am și intrat în UNESCO. Deci avem un decor cu corn de vită, cu vârful penei de gâscă și gaiță. Apoi avem simbolurile noastre, motivele noastre tradiționale, astea ne disting față de alte centre ceramice din țară. Bineînțeles, știți simbol general, cocoșul de Horezu. Apoi avem simboluri secundare: pomul vieții, peștele și șarpele, soarele, spirala vieții. Avem și motive tradiționale care sunt pe paianjăn unde întâlnim bobocul, spicul de grâu, coada de păun, floarea, trifoiu, vârtejul, steaua, brădulețul. Decorul nostru înseamnă o inspirație de moment unde-s combinate motivele între ele, motivele cu simbolurile și chiar simbolurile între ele”, a explicat Mihai Bîscu pentru Radio România Brașov.
Cei mai încântați au fost copiii
Chiar dacă și adulții s-au bucurat să deprindă tainele meșteșugului, pentru cei mici a fost o adevărată bucurie să poată face lucruri atât de interesante.
„Eu colorez un pahar cu toate culorile din lume”, ne-a spus entuziasmată una dintre fetițe.
„Aș vrea să fac un model cu tot felul de culori, protocaliu, roșu, mov și albastru”, ne-a explicat un alt cursant.
„Fac un borcan care va avea culoare albă și cu multe, multe modele. Păi, facem un zig-zag negru în mijloc și cu buline albastre și roșii„, ne-a povestit un alt copil talentat.
Atelierul de olărit este prima activitate a unui club pentru copii și seniori care va funcționa de acum la parterul unei clădiri cunoscute din centrul Brașovului.
Sursa foto: Radio România Brașov FM