Laura Mareș, doctor și alpinist: ”Câteodată, munții sunt îngăduitori și ne permit să îi urcăm până pe vârf” | AUDIO
Ieșeanca este prima româncă ajunsă pe Vârful Ama Dablam (6.812 m) din Nepal, în 2018.
Articol de AP, 26 octombrie 2023, 22:04 / actualizat: 27 octombrie 2023, 10:40
De profesie medic oftalmolog, Laura Mareș este cunoscută și pentru performanța de a fi prima româncă ajunsă pe Vârful Ama Dablam (6.812 m) din Nepal, în 2018.
De atunci, voința ieșencei a îndreptat-o și către alte ascensiuni.
Ultima a devenit realitate în toamna acestui an, anume urcarea pe Vârful Manaslu tot din Nepal (8.163 m), al optulea cel mai înalt pisc al planetei.
Performanța este cu atât mai spectaculoasă cu cât ea a fost dusă la bun sfârșit fără mască de oxigen.
Invitată la Radio România Iași, Laura Mareș a dezvăluit care este sursa pasiunii pentru ascensiunile montane la mare altitudine, a povestit despre expediția din acest an, dar și despre schimbările care apar în cei care ”suferă de acest microb”.
„Practic a devenit un mod de viață, antrenamentele, planurile pentru expediții. Este o viață sportivă, pe lângă cea de medic, și e greu să spun în ce constă plăcerea să fii pe munte acolo”, i-a povestit Laura Mareș jurnalistului Horia Daraban.
„O expediție la altitudine este un eveniment, să spun, foarte complex. Înseamnă, în primul rând, să fii plecat de acasă câteva săptămâni, șase, șapte, opt. Înseamnă să fii sănătos acolo, înseamnă să ai răbdare, dacă vremea-i proastă, să nu cedezi psihic. Bineînțeles că trebuie să fii și pregătit fizic de acasă, trebuie să reușești să te aclimatizezi cum trebuie, corect, adică să nu faci niște erori. Câteodată, faci tot ce depinde de tine și e vremea proastă și n-ai cum să urci. Deci, câteodată, munții sunt îngăduitori și ne permit să îi urcăm până pe vârf. Și asta s-a întâmplat anul ăsta”, a mărturisit alpinista.
FOTO: Laura Mareș