Lucrările la Transapuseana au fost finalizate
Transapuseana rivalizează cu cele mai frumoase drumuri de munte din lume și este al doilea cel mai lung drum turistic din România.
Articol de M P, 7 septembrie 2024, 17:30 / actualizat: 10 septembrie 2024, 18:27
Lucrările la drumul Transapuseana au fost finalizate și urmează să fie recepționate până la sfârșitul acestei luni, anunță Radio România Cluj.
Șoseaua are o lungime de 78 de kilometri, începe în municipiul Aiud, traversează comunele Râmeți și Ponor și se termină la drumul național care leagă Alba Iulia de Abrud.
Realizarea acestui drum are un important rol turistic, datorită zonelor pe care le străbate, a peisajelor care se văd de pe creastă și a serpentinelor pe care le are.
Lucrările la Transapuseana au început în 2019, iar investiția derulată cu fonduri europene a ajuns la 70 de milioane de euro.
„Este un drum de creastă în majoritatea lungimii sale de 78 km, care oferă celor care iubesc frumosul, natura, le place să admire tradițiile arhitecturale – este un drum care le oferă pe toate acestea.
Sunt convins că această zonă va fi din ce în ce mai mult căutată, nu numai de turiștii care vor să vadă spectacolul acesta pe care îl oferă drumul, dar și de cei care vor să se așeze în locurile natale. (…) Turismul are deja șansa sa de dezvoltare în această zonă și oamenii și locurile au șansa de a reînvia. De altfel, noi vom completa acest drum cu alte două lucrări. Este vorba de un drum care leagă Arieșul de la Sălciua până în Ponor, făcând legătura cu Transapuseana, iar din zona primăriei din Râmeți va coborî drumul la Mănăstirea Râmeți, pe Valea Mănăstirii și va veni până la Teiuș și cu legătură cu autostrada”, a spus președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.
Cunoscută și sub numele de DJ 107I, TransApuseana este al doilea drum ca lungime din România care traversează un masiv muntos, după Transfăgărășan.