Lungmetraje româneşti şi maghiare, la Alter-Native 31 Târgu Mureş
Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native va avea loc în perioada 1-3 noiembrie, la Palatul Culturii din Târgu Mureş.
Articol de vnatea, 17 octombrie 2023, 15:40 / actualizat: 18 octombrie 2023, 22:59
Pe lângă programul de concurs de nouă ore și jumătate, organizatorii Festivalului Internaţional de Film de scurtmetraj Alter-Native aduc în faţa publicului cele mai recente creaţii ale industriei cinematografice din România şi Ungaria.
Vor fi proiectate 10 lungmetraje realizate în ultimii ani.
Proiecţiile de la Palatul Culturii au devenit deja o tradiţie în cadrul evenimentului, iar organizatorii cred că este o modalitate de a susţine producţiile românești şi cele maghiare, spune directorul Festivalului, Sipos Levente:
Considerăm că este deosebit de important să proiectăm filme româneşti şi maghiare. Filmele din Ungaria încă nu prea se pot vedea la noi. Filmele româneşti, chiar dacă cele pe care le vom avea sunt dintre cele mai noi şi facem o singură proiecţie putem să avem mai mulţi spectatori decât într-un cinematograf într-o săptămână.
Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native va avea loc în perioada 1-3 noiembrie, la Palatul Culturii din Târgu Mureş.
Programul festivalului începe cu proiecția thrillerului ,,Spre nord”. Pelicula este un lungmetraj al lui Mihai Mincan, care se bazează pe o poveste adevărată. Filmul a concurat la Festivalul Internațional de de la Veneția și a câștigat Premiul publicului la Festivalul Les Films de Cannes de anul trecut de la București.
Va urma proiecţia documentarului „Salvați soldatul Böll” care ne prezintă cele trei luni de convalescenţă petrecute la Sfântu Gheorghe, Debrecen și Szentes de viitorului scriitor laureat al Premiului Nobel Heinrich Böll. Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu publicul la care vor participa regizoarea Olga Szederkényi şi Zoltán Kinizsi, unul dintre producători.
Prima zi se încheie cu primul lungmetraj al regizorului Sándor Csoma ,,Adâncimi și înălțimi” care prezintă din punctul de vedere al soției dispariția în munții Himalaya a renumitului alpinist Zsolt Erőss, născut în Miercurea Ciuc.
Mai multe detalii puteţi afla pe site-ul festivalului.
TEXT: Sanda Viţelar, Radio România Târgu Mureș