MAMAIA: Lanț uman pentru salvarea unor persoane din largul mării
După manevre de resuscitare zadarnice, 3 dintre persoane au fost declarate decedate.
Articol de AP, 14 august 2023, 13:25 / actualizat: 14 august 2023, 20:49
Turiști aflați pe plaja stațiunii constănțene Mamaia s-au mobilizat, luni, pentru salvarea a 5 persoane aflate în larg, unde au fost duse de curenții puternici.
2 dintre ele au fost salvate prin formarea unui lanț uman.
Celelalte 3 au fost declarate decedate. Manevrele de resuscitare au fost zadarnice.
La fața locului, au intervenit mai multe echipaje medicale şi de pompieri.
Într-o altă zonă a stațiunii, un tânăr a fost scos din mare, resuscitat şi transportat cu elicopterul SMURD la Spitalul Judeţean Constanţa.
„În ultimele ore, am fost martorii unor evenimente tragice în care valurile mării au făcut iarăşi victime. Şapte persoane au fost surprinse de curenţii puternici şi duse în largul mării. Chiar dacă intervenţia salvamarilor, a martorilor şi a echipelor de salvare a fost promptă şi victimele au fost extrase la mal în scurt timp, suntem profund îndureraţi să vă informăm că trei dintre acestea şi-au pierdut viaţa”, transmite IGSU.
„Vă îndemnăm să vă informați cu privire la condițiile de înot, să alegeți zonele desemnate pentru scăldat și să ascultați mereu sfaturile salvamarilor. Siguranța voastră și a celor dragi trebuie să fie mereu pe primul loc”, insistă Insptectoratul.
Tot luni, o explozie s-a produs în zona digului de la Costinești, fără a face victime. Aparent, deflagrația a fost produsă de o mină marină de război.
O a doua ar fi fost zărită plutind în derivă în apropierea digului, relatează Radio România Constanța. Forţele Navale Române anunță că o echipă de scafandri EOD, cu o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, a fost trimisă să inspecteze zona.
Accesul turiştilor în zona în care s-a produs explozia a fost restricționat pe un perimetru de 150 – 200 de metri.
Scafandrii EOD sunt specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive.
De la începutul războiului din Ucraina, în luna februarie anul trecut, aceștia au neutralizat cinci mine marine, care reprezentau un pericol nu numai pentru navigaţie, ci şi pentru activităţile de la țărm.
În weekend, adaugă Radio România Constanța, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a trimis nava SAR Phoenix pentru aducerea în siguranță în port a unui velier cu 7 persoane la bord.