Managerul Flavia Voinea, la 35 de ani de București FM: Radioul local este cel mai aproape de comunitate | VIDEO
Într-o lume în continuă schimbare, rolul radioului local este reevaluat permanent.

Articol de AP, 17 aprilie 2025, 12:35
La 17 aprilie, se împlinesc 35 de ani de la lansarea București FM, postul public de radio dedicat vieţii de zi cu zi a Capitalei.
Denumit iniţial Antena Bucureştilor, apoi Radio Bucureşti, Bucureşti FM este parte a reţelei Radio România Regional.
Întrucât trăim într-o lume în continuă schimbare, rolul radioului local este reevaluat permanent. Manager al București FM, Flavia Voinea susține cu tărie importanța radioului regional.
„Într-o eră a globalizării nu cred că este în pericol radioul local nici în România, nici în București, nici în alte țări. Cred că, din contră, este cel mai aproape de comunitate. Și am văzut asta în multe instituții media publice din întreaga lume, care valorizează radioul local, pentru că este natural, cel mai aproape de comunitate”, a spus jurnalista pentru emisiunea „De 10 x România” de la Radio România Regional.
În opinia sa, este foarte importantă capacitatea radioului local de a oferi sprijin și de a se implica activ.
Flavia Voinea descrie Radio România Regional ca pe un puzzle, în care fiecare post se integrează armonios, scopul fiind acela de a le oferi ascultătorilor o experiență unitară și coerentă, indiferent de regiunea în care se află.
„Ideea noastră a fost ca, în momentul în care un ascultător se plimbă prin țară dintr-un loc între altul, să simtă că este în interiorul unei rețele, echipe comune și că oferta pe care o primește de la Constanța până la Sighet este una cu aceeași amprentă, dar complementară”, a explicat ea.
„Când eu am început să lucrez aici, nici nu știam cât o să fac asta, din ce postură … Și radioul era la început, București FM era la început. Vorbeam despre a auzi. Să faci radio înseamnă să fii auzit. În momentul de față, să faci radio înseamnă să fii auzit, să fii văzut și să fii distribuit”, și-a amintit Flavia Voinea. Această evoluție subliniază necesitatea de a fi prezent pe multiple platforme și de a interacționa cu publicul în diverse moduri.
„Industria radioului se confruntă cu multe provocări în prezent, iar principalele sunt „resursa umană, dezvoltarea tehnologică cu tot ce implică ea. Și aici inteligența artificială este un punct important. Și provocările financiare, pentru că banii nu sunt mulți”, a subliniat Flavia Voinea în De 10 x România.
Un aspect notabil este schimbarea de paradigmă în ceea ce privește inteligența artificială. Inițial percepută ca o amenințare, inteligența artificială este acum văzută ca o „unealtă” valoroasă care poate fi integrată în fluxul de lucru. Flavia Voinea a vorbit și despre importanța adaptării la noile tehnologii: „Dacă le tratăm ca pe niște unelte pe care învățăm să le folosim, să le adaptăm și să le includem în munca noastră de zi cu zi, suntem câștigați”.
Emisiunea De 10 x România este difuzată în Rețeaua Radio România Regional de luni până vineri, între 10:00 și 11:00.