Medicii diabetologi îndeamnă oamenii să fie cumpătaţi de sărbători
De sărbători, putem gusta orice, dar NU oricât! Putem mânca friptură de porc, carnaţi, tobă, caltaboş, dar toate însumate să nu depăşească 150-200 de grame.
Articol de M P, 25 decembrie 2023, 09:00
Deşi sunt cele mai apreciate mâncăruri de Crăciun, salata de boeuf, sarmalele, friptura de porc, toba, cârnaţii sau ouăle umplute, acestea sunt şi cele mai puţin prietenoase cu stomacul, pancreasul, ficatul sau colecistul.
De sărbători, putem gusta orice, dar NU oricât, informează Radio România Reșița.
Putem mânca friptură de porc, carnaţi, tobă, caltaboş, dar toate însumate să nu depăşească 150-200 de grame. Le putem asocia cu legume, pentru că alimentaţia să fie una mai echilibrată.
Supele şi ciorbele de zarzavat determină o saţietate precoce şi ne ajută să limităm cantitatea de alimente pe care o mâncăm și astfel să evitam abuzul alimentar.
Iar, atunci când vorbim de “vedetele” mesei de Crăciun, trebuie să avem şi mai mare grijă. Mai bine puţin şi mai diversificat. Este recomandat ca sarmalele să fie făcute cu carne slabă, iar salata de boeuf ar fi de preferat să nu aibă maioneză (acesta poate fi înlocuită cu iaurt).
La desert putem gusta cozonac sau prăjituri, dar în cantitate moderată. Deşi, mai bine alegem un fruct.
Apoi, o plimbare în aer liber, de măcar jumătate de oră după fiecare masă, ne va face să ne simţim mai bine şi să evităm senzaţia de: „am mâncat prea mult, nu mai pot“.
Cel mai important lucru este, însă, ca indiferent ce alegem să mâncăm, dacă suferim de o boală cronică, să nu întrerupem medicaţia, a transmis dr. Irina Goga – medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.
Şi medicul de boli de nutriţie şi diabet, Caius Diaconescu îndeamnă oamenii să fie cumpătaţi în această perioadă, pentru a nu ajunge la spital cu probleme digestive:
“Din Ajunul Crăciunului și până la Sf. Ioan avem 14 zile, cred că se adună, de maraton culinar, cum îmi place mie să spun și în fiecare an repetăm: cumpătarea este elementul cheie. Cred că este permis să mâncăm puțin din toate, dar puțin. Atenție la persoanele care au ținut post și care au afecțiuni conice digestive, diabet, boli cardiace! Recomandăm cumpătarea, pentru ca aceste probleme digestive să nu se acutizeze și să nu aglomerăm serviciile de urgență în perioada sărbătorilor, evident, pentru a nu ajunge la indigestii, la pancreatite, pacienții diabetici la come diabetice”.