Ascultă Radio Vacanța Live

Medicii diabetologi îndeamnă oamenii să fie cumpătaţi de sărbători

De sărbători, putem gusta orice, dar NU oricât! Putem mânca friptură de porc, carnaţi, tobă, caltaboş, dar toate însumate să nu depăşească 150-200 de grame.

masa de craciun rrbv
Foto: Radio România Brașov

Articol de M P, 25 decembrie 2023, 09:00

Deşi sunt cele mai apreciate mâncăruri de Crăciun, salata de boeuf, sarmalele, friptura de porc, toba, cârnaţii sau ouăle umplute, acestea sunt şi cele mai puţin prietenoase cu stomacul, pancreasul, ficatul sau colecistul.

De sărbători, putem gusta orice, dar NU oricât, informează Radio România Reșița.

Putem mânca friptură de porc, carnaţi, tobă, caltaboş, dar toate însumate să nu depăşească 150-200 de grame. Le putem asocia cu legume, pentru că alimentaţia să fie una mai echilibrată.

Supele şi ciorbele de zarzavat determină o saţietate precoce şi ne ajută să limităm cantitatea de alimente pe care o mâncăm și astfel să evitam abuzul alimentar.

Iar, atunci când vorbim de “vedetele” mesei de Crăciun, trebuie să avem şi mai mare grijă. Mai bine puţin şi mai diversificat. Este recomandat ca sarmalele să fie făcute cu carne slabă, iar salata de boeuf ar fi de preferat să nu aibă maioneză (acesta poate fi înlocuită cu iaurt).

La desert putem gusta cozonac sau prăjituri, dar în cantitate moderată. Deşi, mai bine alegem un fruct.

Apoi, o plimbare în aer liber, de măcar jumătate de oră după fiecare masă, ne va face să ne simţim mai bine şi să evităm senzaţia de: „am mâncat prea mult, nu mai pot“.

Cel mai important lucru este, însă, ca indiferent ce alegem să mâncăm, dacă suferim de o boală cronică, să nu întrerupem medicaţia, a transmis dr. Irina Goga – medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Şi medicul de boli de nutriţie şi diabet, Caius Diaconescu îndeamnă oamenii să fie cumpătaţi în această perioadă, pentru a nu ajunge la spital cu probleme digestive:

“Din Ajunul Crăciunului și până la Sf. Ioan avem 14 zile, cred că se adună, de maraton culinar, cum îmi place mie să spun și în fiecare an repetăm: cumpătarea este elementul cheie. Cred că este permis să mâncăm puțin din toate, dar puțin. Atenție la persoanele care au ținut post și care au afecțiuni conice digestive, diabet, boli cardiace! Recomandăm cumpătarea, pentru ca aceste probleme digestive să nu se acutizeze și să nu aglomerăm serviciile de urgență în perioada sărbătorilor, evident, pentru a nu ajunge la indigestii, la pancreatite, pacienții diabetici la come diabetice”.

Designerul vestimentar Bianca Bucă, pe podiumul Milano Fashion Week
Știri vineri, 21 februarie 2025, 17:00

Designerul vestimentar Bianca Bucă, pe podiumul Milano Fashion Week

Creațiile sale vor fi prezentate publicului la Milano Fashion Day din cadrul ”Milano Fashion Week”, pe data de 2 martie, scrie Radio România...

Designerul vestimentar Bianca Bucă, pe podiumul Milano Fashion Week
Gabriel Liiceanu a înregistrat integral Jurnalul de la Păltiniș
Știri vineri, 21 februarie 2025, 16:20

Gabriel Liiceanu a înregistrat integral Jurnalul de la Păltiniș

Radio România Cultural anunță un eveniment editorial și cultural de excepție: Gabriel Liiceanu a înregistrat integral Jurnalul de la...

Gabriel Liiceanu a înregistrat integral Jurnalul de la Păltiniș
Ultima săptămână cu temperaturi sub media normală. Din 3 martie se schimbă vremea
Știri vineri, 21 februarie 2025, 09:26

Ultima săptămână cu temperaturi sub media normală. Din 3 martie se schimbă vremea

Urmează ultima săptămână cu temperaturi mai mici decât cele obişnuite, anunță meteorologii, referindu-se la perioada 24 februarie-3 martie....

Ultima săptămână cu temperaturi sub media normală. Din 3 martie se schimbă vremea
Palatul Copiilor Constanța organizează „Târgul de Primăvară”
Știri joi, 20 februarie 2025, 20:00

Palatul Copiilor Constanța organizează „Târgul de Primăvară”

Palatul Copiilor Constanța organizează „Târgul de Primăvară”, unde vizitatorii pot achiziționa creații unicat realizate de copii,...

Palatul Copiilor Constanța organizează „Târgul de Primăvară”
Știri joi, 20 februarie 2025, 17:00

Festivalul Piraților, la Sulina, în perioada 15-18 mai

Sulina va deveni destinația principală a iubitorilor de muzică bună, gastronomie autentică, slow life, natură nealterată și tradiții uitate...

Festivalul Piraților, la Sulina, în perioada 15-18 mai
Știri joi, 20 februarie 2025, 17:00

Temperaturi scăzute. Recomandări ISU și Salvamont

Până la finalul lunii februarie, vremea se va menține deosebit de rece în toată țara. ISU și Salvamont vin cu câteva recomandări. Vremea se...

Temperaturi scăzute. Recomandări ISU și Salvamont
Știri joi, 20 februarie 2025, 10:03

Vreme ideală pentru schi în Poiana Brașov

Pârtiile din Poiana Brașov sunt deschise, cu excepția pârtiei Subteleferic, unde continuă Campionatul Național de Schi Alpin. Poiana Brașov...

Vreme ideală pentru schi în Poiana Brașov
Știri joi, 20 februarie 2025, 09:28

Vremea 20 februarie: ger în toată țara

Astăzi, vremea se va menține rece în toată țara, cu temperaturi deosebit de scăzute în sud, est și centru. Maximele vor varia între -7 și 5...

Vremea 20 februarie: ger în toată țara