MUREȘ: Prima galerie de artă permanentă din Cetatea Sighișoara, amenajată într-o casă din 1601
Subsolul unei case din 1601, una dintre puținele construcții cu zidul exterior curbat din Cetatea Medievală Sighișoara, situată pe cea mai colorată străduță, a fost amenajat ca galerie de artă de către pictorul Rareș Kerekes, proprietarul imobilului, fiind prima expoziție de artă permanentă care funcționează în acest burg.
Articol de Marian Stoica, 11 ianuarie 2025, 13:30
‘Suntem pe strada Tâmplarilor numărul 5, este una dintre cele mai colorate străduțe din cetate, care e foarte vizitată în fiecare perioadă a anului, pentru că fiecare anotimp are cromatica și spiritul lui. Norocul face să locuiesc chiar pe această stradă, în această casă construită în 1601, una dintre cele trei case din cetate care au zidul exterior curbat.
Sunt doar trei astfel de construcții în Cetate, aceasta, Casa cu Cerb și Casa Vlad Dracul. Este un stil folosit în perioada barocă (…). Un vis împlinit chiar acum, de sărbători, este finalizarea restaurării subsolului casei mele. Acum am propria galerie de artă, după 15 ani petrecuți la Casa cu Cerb, în care am avut o expoziție permanentă, la Centrul Cultural Româno-German, care și-a schimbat proprietarul între timp. Aici am am propriul spațiu de expunere a picturilor mele, în această casă monument istoric UNESCO. Este singura galerie de artă permanentă din Cetatea Medievală’, a declarat pentru AGERPRES pictorul Rareș Kerekes.
Expoziția lui Rareș Kerekes se numește Art Colorist Transilvane, întrucât majoritatea lucrărilor reprezintă Transilvania, peisaje transilvane și, în special, străduțe din Sighișoara, peisaje și diferite biserici fortificate.
‘Încerc să redau prin culoare, prin viziunea mea și o altă imagine asupra Transilvaniei față de ceea ce se vede. Într-adevăr, sunt o persoană mai optimistă. Am fost recent într-o tabără internațională de pictură și un vizitator care a văzut expoziția de final al taberei a spus că a identificat lucrările mele fără a se uita la semnătură, după zâmbet și culorile folosite. Mă bucur că mă pot exprima astfel și pot să mă identific cu ceea ce sunt eu, pentru asta este pictura, nu?. Cel mai important lucru este să te identifici cu sufletul și cu ceea ce ești’, a susținut pictorul.
Continuarea, AICI