Muzeul Naţional al Ţăranului Român, redeschis după un amplu proces de reabilitare
Muzeul Țăranului Român își redeschide porțile după un amplu proces de reabilitare, păstrându-și identitatea tradițională într-un spațiu modernizat.

Articol de M P, 26 aprilie 2025, 13:30
Redeschiderea oficială a Muzeului Naţional al Ţăranului Român a avut loc vineri. Evenimentul marchează finalul unui amplu proces de consolidare şi reabilitare început în 2016 şi aduce în atenţia publicului un spaţiu reconfigurat, modern, dar fidel memoriei sale istorice, relatează Radio România București FM.
Pentru reabilitarea Muzeului Ţăranului Român au fost realizate lucrări de structură, arhitectură şi instalaţii, iar valoarea totală a investiţiei, care a inclus atât lucrările de proiectare, cât şi cele de execuţie, a fost de 6.321.163 Euro.
„Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit pentru câțiva ani). Le veți găsi acolo unde le-ați lăsat, împreună cu povești noi despre muzeu, despre sat și oraș, țăran și copil. În spiritul muzeografiei inițiate de Horia Bernea și colectivul său în 1990, invităm vizitatorii să descopere chipul unui țăran complex, așa cum poate fi descifrat din obiectele expuse, parte dintr-un patrimoniu muzeal de peste 155.000 de piese”, au precizat reprezentanții Muzeului, pe Facebook.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român continuă o tradiţie muzeală începută în 1875, odată cu iniţiativa lui Titu Maiorescu de a înfiinţa o secţie de artă textilă cu lucrări realizate în mediul rural, în cadrul Muzeului Naţional de Antichităţi.
Înfiinţat ca instituţie autonomă în 1906 şi găzduit, din 1912, în clădirea actuală, muzeul s-a afirmat ca un reper al culturii tradiţionale româneşti.
În 1996, muzeul a fost distins cu prestigiosul Premiu EMYA (European Museum of the Year), fiind singura instituţie muzeală din România care a primit această recunoaştere.