Ascultă Radio Vacanța Live

Muzeul Ouălor de Paști reunește, în Polonia, tradiții din întreaga lume

În orașul polonez Ciechanowiec, un muzeu adăpostește cea mai mare colecție din lume de aceste opere de artă fragile.

Muzeul Ouălor de Paști reunește, în Polonia, tradiții din întreaga lume

Articol de AP, 19 aprilie 2025, 21:27

Ouăle de Paști colorate, un simbol al Învierii Mântuitorului, reprezintă o tradiție universală.

În orașul polonez Ciechanowiec, un muzeu adăpostește cea mai mare colecție din lume de aceste opere de artă fragile, relatează Euronews.

Parte a Muzeului Agricol „Krzysztof Kluk”, Muzeul Ouălor de Paște a celebrat, în 2024, 20 de ani de existență.

Muzeul deține ouă pictate de pe toate cele șapte continente, inclusiv ouăle de Paști poloneze, cunoscute drept „pisanki”, alături de variantele lor internaționale. Vizitatorii pot descoperi istoria acestui meșteșug și pot învăța despre diferitele tehnici folosite de artizani din diverse tradiții populare.

2.752 de ouă de Paște, iar numărul lor crește

„În acest moment avem o colecție de exact 2.752 de ouă de Paște. Suntem mândri de fiecare dintre ele, pentru că în spatele fiecărui ou este o poveste, un om”, spune Martyna Gieros, din departamentul etnografic al Muzeului Ouălor de Paște și al Muzeului Agricol.

Originea colecției poate fi urmărită până la colecțiile private ale unui cuplu de colecționari: Irena Stasiewicz-Jasiukowa, profesoară la Academia Poloneză de Științe și Universitatea din Varșovia, și Jerzy Jasiuk, director de lungă durată al Muzeului Tehnicii din Varșovia.

„Ambii erau legați de Ciechanowiec – Jerzy ca membru vechi al Consiliului Științific al muzeului, iar Irena era interesată științific de figura preotului Krzysztof Kluk, patronul instituției. După ani de colecționare și expoziții temporare, au decis să doneze colecția lor de aproximativ 1.000 de exponate orașului Ciechanowiec”, explică Martyna Gieros.

Soții Jasiuk au adunat ouă timp de peste 30 de ani, în vacanțe, călătorii de cercetare și de studiu.

De la oul unui cintez african, până la oul de struț

Colecția muzeului din Ciechanowiec nu include doar ouă tradiționale de găină, rață sau gâscă, ci și ouă mult mai rare.

Se pot admira ouă decorate de păun, lebădă, barză, ba chiar ouă de struț, pinguin sau emu. Un interes deosebit îl trezesc ouăle miniaturale de cinteză africană și de papagal, o adevărată provocare pentru artizanii care le-au împodobit cu detalii uluitoare.

Unul dintre cele mai neobișnuite ouă din colecție este un ou de pinguin adus din Antarctica. Deși a fost pictat în Polonia, simplul fapt că este expus un astfel de obiect rar îl face unic. Colecția cuprinde și ouă din alte materiale – ouă din lemn sau realizate din pietre semiprețioase.

Mac, griș și semințe de măr

Tehnicile de decorare a ouălor reprezentate în muzeu sunt la fel de variate ca exponatele. Vizitatorii pot admira ouă realizate prin tehnica batik (scriere cu ceară), ouă gravate, pictate în ulei, acrilic sau culori de apă, dar și ouă decorate prin tehnica traforajului, ce presupune decuparea directă în coajă.

Adesea, tehnicile tradiționale includ utilizarea de materiale naturale. „Avem ouă acoperite cu semințe naturale – mac, griș, paste sau semințe de măr”, spune Martyna Gieros. Alte piese sunt decorate cu fire colorate, semințe de castravete, orez sau hrișcă.

Ouă de Paște de pe toate continentele

Muzeul din Ciechanowiec deține exponate din aproape toate colțurile lumii. Pe lângă „pisanki” din diferite regiuni ale Poloniei (Podlasie, Kurpie, Cazubia, Podhale), colecția include ouă tradiționale slave din Ucraina, Rusia și Cehia.

Totuși, aria geografică a colecției depășește Europa – sunt reunite ouă din China, Japonia, Kenya, Indonezia, Australia și multe alte țări.

„Avem vizitatori din Polonia, dar și din întreaga lume. Mulți dintre ei aduc propriile creații artistice. Astfel, colecția nu e doar despre ouăle poloneze – avem exponate de pe aproape toate continentele”, subliniază un angajat al muzeului.

Popularitatea muzeului îi determină pe tot mai mulți artiști să își dorească includerea creațiilor lor în colecție. „Muzeul este atât de cunoscut încât mulți oameni au auzit de el. Desigur, nu putem accepta totul – facem o selecție, alegând cele mai interesante piese. Ne interesează tehnicile de realizare, în special cele tradiționale”, explică Martyna Gieros.

Ouăle de Paște, o formă veche de folclor

Deși în prezent asociem ouăle decorate cu Paștile și tradiția creștină, istoria acestora este mult mai veche. Cercetători de la Universitatea Cambridge susțin că ouăle erau decorate în sudul Africii acum 60.000 de ani.

Obiceiul era legat de cultul solar, oul simbolizând soarele și lumina. Cele mai vechi ouă vopsite descoperite provin din Mesopotamia sumeriană, de unde tradiția s-a răspândit în toată zona mediteraneană.

Ouă de struț vopsite au fost găsite în Egipt încă din anul 3000 î.Hr. Tradiția a fost adoptată de diverse culturi, inclusiv Persia, iar creștinii au preluat obiceiul, asociindu-l cu simbolismul Învierii și al Paștelui.

În cultura slavă, tradiția era legată de sărbătoarea păgână Jare Gody, marcând sfârșitul iernii. În această perioadă, slavii își ofereau ouă vopsite în semn de noroc pentru un sezon agricol prosper.

„Oul era și un talisman agricol – semănătorul îl purta în buzunar sau îl arunca pe câmp. Aceste practici existau în multe regiuni ale Europei, nu doar în Polonia”, a declarat Martyna Gieros pentru Euronews.

Însă oul avea și o semnificație spirituală profundă.

„Se credea că oul, simbol al vieții noi, emana energie vitală. În multe culturi, era pus în sicrie pentru a aduce viață după moarte – chiar dacă viața pământească se încheia, o altă viață continua undeva. Oul este și simbol al echinocțiului de primăvară, moment în care se considera că are cea mai mare putere, deoarece totul renaște atunci”, explică Martyna Gieros.

Interesant este că, în tradiția slavă, decorarea ouălor – sau a kraszankilor (ouă vopsite într-o singură culoare) – era o sarcină destinată exclusiv femeilor. Fetele le pregăteau pentru a le oferi băieților ca „răscumpărare”, pentru a nu fi stropite cu apă în Lunea Paștelui.

Muzee ale ouălor de Paști, în întreaga lume

Muzeul din Ciechanowiec nu este singurul de acest fel. Există instituții similare în Ucraina (celebrul muzeu din Kolomyia, într-o clădire în formă de ou uriaș), Rusia, Ungaria, Canada și în mai multe locuri din Polonia, unde ouăle sunt parte a colecțiilor etnografice.

Totuși, muzeul din Ciechanowiec se remarcă prin abordarea sa cuprinzătoare, adunând exponate din toată lumea și documentând tehnici și tradiții legate de acest fascinant element de artă populară.

Pentru iubitorii de folclor, etnografie și tradiții pascale, o vizită la Muzeul Ouălor de Paște din Ciechanowiec este o călătorie extraordinară prin timp și continente, care demonstrează cât de universală și bogată este această tradiție – una dintre cele mai vechi forme de creativitate umană, care unește comunități din întreaga lume.

Maramureșul și Bucovina, printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște
Știri vineri, 18 aprilie 2025, 15:00

Maramureșul și Bucovina, printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște

Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu...

Maramureșul și Bucovina, printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște
Vinerea Mare, zi de doliu și de tristețe pentru creștini
Știri vineri, 18 aprilie 2025, 13:00

Vinerea Mare, zi de doliu și de tristețe pentru creștini

Procesiunile din Vinerea Mare simbolizează așezarea în mormânt a lui Iisus Hristos, zi marcată de doliu. Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este o...

Vinerea Mare, zi de doliu și de tristețe pentru creștini
Prognoza meteo de Paști: Ploi în noaptea de Înviere, în unele zone ale țării
Știri vineri, 18 aprilie 2025, 11:00

Prognoza meteo de Paști: Ploi în noaptea de Înviere, în unele zone ale țării

„Ploile se vor semnala pentru intervale scurte de timp, în noaptea de Înviere’, a spus un meteorolog al ANM. Sunt așteptate ploi scurte...

Prognoza meteo de Paști: Ploi în noaptea de Înviere, în unele zone ale țării
Vești bune pentru iubitorii de mountain biking
Știri vineri, 18 aprilie 2025, 09:00

Vești bune pentru iubitorii de mountain biking

De vineri reîncepe transportul gratuit al bicicletelor în Poiana Brașov. În prima etapă vor fi echipate trei autobuze de Poiană cu remorci...

Vești bune pentru iubitorii de mountain biking
Știri joi, 17 aprilie 2025, 17:30

ARGEȘ: Program special de vizitare în perioada sărbătorilor pascale, la Cetatea Poenari

Programul normal de vizitare va fi reluat pe 22 aprilie. După lucrări ample de restaurare și conservare, Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari a...

ARGEȘ: Program special de vizitare în perioada sărbătorilor pascale, la Cetatea Poenari
Știri joi, 17 aprilie 2025, 14:09

Tradiție vie la Șercaia

Tradiția închistririi ouălor, păstrată cu sfințenie în Șercaia, aduce laolaltă generații întregi în ateliere unde se transmite dragostea...

Tradiție vie la Șercaia
Știri joi, 17 aprilie 2025, 12:35

Managerul Flavia Voinea, la 35 de ani de București FM: Radioul local este cel mai aproape de comunitate | VIDEO

Într-o lume în continuă schimbare, rolul radioului local este reevaluat permanent. La 17 aprilie, se împlinesc 35 de ani de la lansarea...

Managerul Flavia Voinea, la 35 de ani de București FM: Radioul local este cel mai aproape de comunitate | VIDEO
Știri joi, 17 aprilie 2025, 08:30

Instituțiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București vor fi închise de Paști

Unitățile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București (MMB) vor fi închise de Paști. Potrivit paginii de Facebook a MMB, cu prilejul...

Instituțiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București vor fi închise de Paști