Nicu Alifantis, la aniversare | VIDEO
O trăsătură interesantă a compoziţiilor lui Nicu Alifantis era aceea că reuşea să găsească linia melodică potrivită chiar pentru poeme cu o versificaţie îndepărtată de canoanele tradiţionale.
Articol de AP, 31 mai 2024, 09:35 / actualizat: 31 mai 2024, 16:47
Nicu Alifantis s-a născut pe 31 mai 1954, la Brăila, într-o familie cu origini aromâne.
Vocea sa este inconfundabilă, dar primul instrument la care a învăţat să cânte a fost acordeonul, notează Rador Radio România.
Nicu Alifantis a debutat la Televiziunea Română pe când avea 19 ani. Trei ani mai târziu, şi-a lansat primul disc, intitulat “Cântec de noapte”, de pe care a făcut parte şi piesa “Decembre”, pe versurile lui George Bacovia.
Încă de pe atunci, a început să experimenteze cu ceea ce mai târziu a numit „spaţii sonore”, ca dovadă punerea pe o linie melodică folk-rock a poemului “După melci”, de Ion Barbu.
O trăsătură interesantă a compoziţiilor lui Nicu Alifantis era aceea că reuşea să găsească linia melodică potrivită chiar pentru poeme cu o versificaţie îndepărtată de canoanele tradiţionale, cum ar fi operele lui Nichita Stănescu sau Lucian Blaga.
Din 1982, a compus muzică de film, debutul său în acest sens fiind coloana sonoră a peliculei Mitică Popescu.
În anii ’90, Nicu Alifantis a fondat propria casă de discuri, dar şi o formaţie, Nicu Alifantis & Zan, cu care a colaborat la proiecte precum albumul dedicat lui Nichita Stănescu.
Artistul continuat să aibă succese cu muzica folk într-o perioadă în care mulţi erau de părere că acest gen nu mai trezeşte interesul.
În 2010, Nicu Alifantis a cântat în deschiderea concertului lui Bob Dylan la Bucureşti, iar fanii săi glumeau pe atunci că în fapt Bob Dylan a cântat în închidere la Nicu Alifantis.
A fost distins cu Premiul Uniter în 1991, iar în 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler.
La Gala Radio România Cultural din anul 2022, Nicu Alifantis a fost premiat pentru albumul „Dimov • Leoneed is love”.
Volume de poezii, un album pentru copii însoţit de o carte de colorat, dar şi muzica a peste 100 de piese de teatru se leagă de numele lui Nicu Alifantis. Portalul Forever Folk l-a numit „unul din cei mai compleţi artişti din România”.