Noaptea la Castelul Rákóczi-Bornemisza din Gurghiu
Nocturna muzeală va prezenta potenţialul patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc.
Articol de vnatea, 30 august 2023, 13:56 / actualizat: 1 septembrie 2023, 10:59
Eveniment marca Noaptea Muzeelor la Sate, ”Noaptea la Castel” va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, între orele 15:00-23:00, în ambianța magică a Castelului Rákóczi-Bornemisza din Gurghiu, județul Mureș.
Începând cu ora 15:00, copiii cu vârste între 7 și 12 ani vor avea posibilitatea să ia parte la un atelier de cianotipie intitulat ”ARTA ȘI PATRIMONIUL LOCAL”, susținut de Bianca Bărbieru de la Loe’s Garden.
Atelierul de cianotipie pentru copii îmbină arta, natura și istoria, având ca scop introducerea participanților în fascinanta tehnică fotografică alternativă, și dezvăluirea valorii parcului dendrologic local precum și a castelului Rákóczi-Bornemisza. Atelierul va fi urmat, de la ora 17,00 de ”DISCUȚII DESPRE VIITORUL PATRIMONIULUI DE LA GURGHIU”.
Apoi, de la ora 20:00, vizitatorii vor avea parte de ”CINEMA ÎN CURTEA CASTELULUI” cu proiecția filmului ”R.M.N.” de Cristian Mungiu. R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm astăzi la un viitor neliniștitor. Intrarea este liberă.
Organizator național al evenimentului ”Noaptea Muzeelor la Sate” este Rețeaua Națională a Muzeelor din România,
Organizator local este Asociația Unda Verde.
Radio România Tg. Mureș și Rețeaua Radio România Regional sunt parteneri media a iNopții Muzeelor la Sate.
La 13 km de Reghin, în centrul localității Gurghiu, chiar la poalele Dealului Cetății întâlnim ansamblul Castelului Rákóczi-Bornemisza, potrivit Visit Mureș. Începuturile castelului le regăsim în timpul principelui Gheorghe Rákóczi I (1593-1648), care a dorit să realizeze o reședință mai accesibilă în timpul partidelor de vânătoare la care adesea participa în Munții Gurghiului. Din 1717 este concesionat vicecancelarului Ioan Bornemisza și urmașilor acestuia pe o perioadă de 99 de ani. Familia Bornemisza investește în domeniul pe care îl administra ridicând noi clădiri în jurul castelului.
În prezent, Castelul Rákóczi-Bornemisza se află în custodia Muzeului Județean Mureș. În fiecare an, de „Ziua Porților Deschise”, se organizează ateliere de pedagogie muzeală prin care participanții au ocazia de a descoperi istoria castelului.
În curtea castelului se regăsește amplasat parcul dendrologic, înființat prin anul 1740 de familia Bornemisza. În incinta parcului există peste 350 de specii rare de arbori, dintre aceștia peste 100 sunt arbori exotici, aduși din alte țări.
Parcul oferă vizitatorilor săi un bun prilejul de a se relaxa într–o ambianță naturală, iar celor pasionați de botanică, posibilitatea de a–și îmbunătăți cunoștințele.
foto: Parcul Dendrologic Gurghiu
Stan Lucian, Radio Tg. Mureș